Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II, File

Britanski pisac Salman Ruždi objaviće narednog proleća knjigu u kojoj do detalja opisuje napad, koji ga je umalo koštao života i ostavio, na neki način, osakaćenim.

Ruždi želi da kroz memoare, ne samo opiše napad nožem zbog kojeg umalo nije stradao prošlog leta, odgovori „na nasilje jedinim mogućim putem – umetnošću“, saopštila je izdavačka kuća „Rendom haus“, koja će knjigu objaviti na proleće 2024. godine.

Knjigu od 256 strana nazvao je „Nož: Meditacije nakon pokušaja ubistva“ (Knife: Meditations After an Attempted Murder).

– Ovo je apsolutno neophodna knjiga za mene, jedini način da se pomirim s onim što se dogodilo i da odgovorim na nasilje kroz umetnost – kazao je Salman Ruždi, koji je letos napunio 76 godina.

Knjiga će biti objavljena 16. aprila 2024. u više od 15 zemalja, prenela je agencija AP, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

Foto:Tanjug/Random House via AP

Salman Ruždi je, podsetimo, napadnut nožem 12. avgusta 2022. godine. Dok je bio na bini u Njujorku. pretrpeo je više uboda u vrat i grudi. Iako je šokirana publika, koja je došla na piščevo predavanje, mislila da je Ruždi nakon napada mrtav, s obzirom da je ležao u lokvi krvi, ipak se ispostavilo da ima puls. Hitno je helikopterom prebačen u bolnicu i nakon višečasovne operacije, završio je na respiratoru.

Napadač je bio mladi Amerikanac libanskog porekla Hadi Matar. Međutim, Matar je odbio da prizna krivicu za napad kada se pojavio na sudu . Optužen je za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena.

Pisac je u ovom napadu izgubio vid na jednom oku, i nije mogao da koristi jednu ruku. Priznao je i kako je imao velikih poteškoća da piše šest meseci nakon strašnog događaja.

– „Nož“ je gorka knjiga i podsetnik na moć reči da daju smisao nezamislivom. Počastvovani smo što možemo da objavimo knjigu i zadivljeni Salmanovom odlučnošću da ispriča svoju priču i vrati se poslu koji voli – izjavio je izvršni direktor “Rendom hausa” Nihar Malavija.

Podsetimo, Salman Ruždi proveo je godine i godine života skrivajući se nakon što je iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini još 1989. bacio fatvu i pozvao na pogubljenje književnika zbog romana „Satanski stihovi“, koji je objavljen godinu dana ranije.

Satanski stihovi Foto: Promo

Samo dve nedelje pre nego što će se desiti napad prošlog leta, Ruždi je u jednom intervjuu istakao kako konačno oseća da mu se „život vraća u normalu“, i da su sva strahovanja da ga neko može napasti „stvar prošlosti“.

Salman Ruždi je u razgovaru za „Njujorker“ pre nekoliko meseci kazao da je naporno radio kako bi izbegao osećanja „optuživanja i ogorčenosti“, dodavši kako je „odlučan da gleda napred, a ne unazad“. Priznao je i kako mu je velika muka da piše beletristiku, kao što je to činio u godinama pre izricanja fatve. Umesto beletristike, mogao bi, kako je naveo, da napiše memoare. Opširno, ali u trećem licu, pisao je o fatvi u knjizi „Joseph Anton“ iz 2012. godine.

Salman Ruždi Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

– Ali, ovo što se desilo, ovaj napad, to ne može da se donese u trećem licu. Mislim da je to priča iz prvog lica kada neko zabije nož u tebe. To je „ja“ priča – istakao je Salman Ruždi.

Bonus video: Gospodar prstenova – najvoljenija knjiga 20. veka?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar