Foto: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

Delo flamanskog baroknog slikara Petera Pola Rubensa koje je skoro 300 godina bilo izgubljeno, na nadolazećoj aukciji moglo bi da dostigne cenu od preko šest miliona evra.

Slika prikazuje rimskog vojnika Sebastijana kojeg nakon prelaska u hrišćanstvo, rimski vojnici ranjavaju strelama, te ostavljaju da umre. Ipak, tada se pojavljuju anđeli koja ga leče, piše CNN.

Navedeno delo ostavilo je „snažan utisak“ na Džordža Gordona, jednog od Sotbijevih direktora Odeljenja za slike starih majstora:

– Ključ je u živosti poteza četkicom. Lako je diviti se brzini i poletnosti kojima je slikana… – prokomentarisao je.

Foto: Wikipedia

Veruje se da je sliku naručio italijanski plemić i vojni zapovednik Ambrođio Spinola te da je dovršena u Italiji u razdoblju između 1606. i 1608. godine ili između 1609. i 1610. godine u Antverpenu. Ambrođio Spinola je, priča Gordon, bio posvećeni katolik, što objašnjava odabir sveca jer „kada je Sebastijanova vera postala očigledna, a on je se odbio odreći, postao je mučenik…“

– Članovi Spinoline porodice bili su veliki Rubensovi prijatelji i mecene – dodao je.

Rubens je postao blizak spomenutoj porodici tokom prve posete Đenovi 1604. godine, piše Artnet News.

Prvo poznato spominjanje slike je iz testamenta Ambrođiova sina Filipa iz 1655. godine. Slika je iz istorijskih zapisa nestala 1730. godine dok je bila u vlasništvu Ane Spinole, a ponovo se pojavila 1963. godine u Misuriju. Trenutni vlasnik ju je kupio na aukciji 2008. godine, ali je tada pripisana krivome autoru, francuskome slikaru Laurentu de la Hyreu.

U aprilu je rendgenska analiza otkrila da je zapravo reč o Rubensovu delu i prvoj verziji jedne druge Rubensove slike iste tematike koju je vekovima držala porodica Korsini i koja danas visi u Galeriji Korsini u Rimu, navodi „Jutarnji list“.

Bonus video: Pablo Pikaso 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar