Foto: Photo ITAR-TASS / TASS / Profimedia

Ovo je veoma ozbiljno, nije nažalost u pitanju film… Nisam ja ikona, to je Ukrajina, rekao je pre neki dan Volodimir Zelenski komentarišući grozomornu situaciju u zemlji koji vodi.

A od početka ruske invazije na Ukrajinu gotovo da nema holivudske zvezde koja nije stala uz tamošnjeg predsednika Volodimira Zelenskog. Doduše, izuzetak je Oliver Stoun. Razlog što ga Holivud podržava nije samo podizanje glasa protiv agresije na ovu zemlju, već i to što ukrajinskog predsednika smatraju „jednim od svojih“.

Pre nego što se otisnuo u politiku, Volodimir Zelenski je bio glumac i scenarista. Dakle, Holivud ga voli jer ga vidi kao „svoga“. A otuda i reči Zelenskog da, nažalost, situacija u Ukrajini „nije film“.

Zelenski, rođen 1978. godine, važio je za vrsnog komičara, glumca, scenaristu. Igrao je u romantičnim komedijama, a tumačio je i srednjoškolskog profesora koji, paradoksalno, postaje predsednik Ukrajine u političko-satiričnom serijalu „Sluga naroda“. Bio je ovo jedan od najgledanijih serijala u Ukrajini koji se emitovao od 2015. do 2019. godine.

O glumačkom talentu Zelenskog nedavno su na dodeli nagrada Američkog udruženja glumaca svedočile i njegove inostrane kolege.

– Rekao bih vam da kolega glumac Zelenski zaslužuje naš naklon zbog toga što je ušao u bitku – poručio je na ceremoniji dodele nagrada Udruženja glumaca američka filmska zvezda Majkl Kiton, koji je ovenčan za najbolju rolu na televiziji, za seriju „Dopesick“.

Zelenski u filmu „Love in the City“ Foto: Photo ITAR-TASS / TASS / Profimedia

Britanski glumac Brajan Koks je, primajući nagradu u ime čitavog glumačkog ansambla serije „Naslednici“, podsetio da je Zelenski komičar:

– Bio je divan glumac. I trebalo bi da da svi poštujemo. A doći tako do predsedničkog mesta je neverovatan poduhvat – istakao je Koks.

Volodimir Zelenski postao je predsednik Ukrajine na izborima 2019. godine, dobivši većinu glasova. A samo deceniju ranije, kako podseća CNN, bio je koscenarista filma „No Love in the City“ u kome je igrao stomatologa koji je „slab na žene“ i kreće u romantičan „pohod“ sa svojim prijateljima po Njujorku. Neki kritičari su to ostvarenje poredili sa serijom „Seks i grad“, ustvrdivši pride da je u pitanju daleko slabija „verzija“.

No, publika ga je prigrlila pa su usledila dva nastavka „No Love in the City 2“, godinu dana posle prvog, odnosno „Love in Vegas“ 2012.

Iako je završio ekonomiju, još kao tinejdžer Zelenski je učestvovao u brojnim takmičenjima i vrlo brzo se priključio komičnoj pozorišnoj trupi, a osnovao je i svoju produkcijsku kuću „Kvartal 95″. Igrao je 2005. godine i u ukrajinskoj verziji „Tri musketara“.

Samo godinu dana kasnije oprobao se i u TV šou programu „Ples sa zvezdama“, a ovih dana neke od najgledaniiji stvari na društvenim mrežama upravo su klipovi na kojima Zelenski i njegova partnerka Olena Šoptenko plešu… Klipovi iz vremena kada je bilo mesta za zabavu i ples…

Mnogima je „upalo u oči“ što je Zelenski tokom svoje glumačke karijere često igrao role koje su imale politički predznak. U jednom ostvarenju igrao je običnog čoveka koji postaje predsednik nakon što video o korupciji koji je snimio postao viralan. I u filmu iz 2012. godine „Corporal vs. Napoleon“ igra Napoleona i to u trenutku kada francuski vladar kreće u invaziju na Rusiju.

Tek kada je počela ratna kriza u Ukrajini, mnogi su saznali da je Zelenski svojevremeno bio i Meda Padington u animiranom hit filmu.

– Do danas nisam imao pojma ko je pozajmio glas Medi Padingtonu u ukrajinskoj verziji. Hvala vam predsedničke Zelenski – napisao je britanski glumac i zvezda „Padingtona“ Hju Bonevil na društvenim mrežama.

Britanski Čenel 4 otkupio je pre tri dana prava na emitovanje komičnog serijala iz „kuhinje“ Zelenskog „Sluga naroda“ (Servant of the People), javio je „Dedlajn„. Zelenski je bio i najpoznatiji po ulozi u ovom serijalu, u kome je tumačio profesora u srednjoj školi koji nenadano postaje predsednik Ukrajine.

Takođe, ovaj britanski televizijski kanal najavio je za sutra početak emitovanja dokumentarnog serijala „Zelenski: Čovek koji se usprotivio Putinu“ (Zelensky: The Man Who Took on Putin).

Bonus video: Posledice napada na Harkov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare