Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poslednjih nekoliko nedelja vodio je diplomatsku borbu kako bi sprečio rusku invaziju na njegovu zemlju. Poslednja tri dana koliko traju ruski napadi, Zelenski se svakodnevno oglašava na društvenim mrežama i obaveštava i svetske sile, ali i svoj narod da ostaje u Ukrajini da se bori.

PROČITAJTE JOŠ:

Sigurno nije mogao ni da pretpostavi u kakvoj će se situaciji naći kada je 2019. godine pobedio na izborima za predsednika Ukrajine. Pre ulaska u politku bavio se glumom i bio je posebno poznat po svojoj satiričnoj seriji „Sluga naroda“, po kojoj je dao ime svojoj političkoj partiji.

U seriji glumi srednjoškolskog nastavnika koji postaje predsednik nakon što je njegova priča o korupciji postala viralna. Serija je od Zelenskog napravila zvezdu i bila mu je odskočna daska za ulazak u političke vode, prenosi CNN.

Sada se suočava se najtežim izazovom u svom mandatu, a verovatno i u životu. Ruske trupe su napale Ukrajinu u četvrtak, a već u petak je počela bitka za Kijev. Eksplozije paraju nebo, dok ruske snage gađaju ciljeve širom zemlje. Građani beže od rata, a oni koji ostaju se skrivaju u podzemnoj železnici i skloništima.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

U svom televizijskom obraćanju u petak, Zelenski se pred narodom pojavio u zelenoj majici, imao je podočnjake, ali je prkosno govorio i pohvalio oružane snage svoje zemlje da se sjajno bore za Ukrajinu.

„Sada je važan trenutak. Odlučuje se o sudbini naše zemlje“, rekao je Zelenski.

„Banda narkomana i neonacista“

Puna ruska invazija na Ukrajinu počela je u četvrtak rano ujutru. Moskovske snage su napale suseda kopnenim, morskim i vazdušnim putem, što je izazvalo salvu međunarodnih osuda i sankcija, i pitanje o širim Putinovim ambicijama na Ukrajinu i njenu prestonicu.

Putin je „vojnu operaciju“ prestavio kao neophodnu akciju nakon što su SAD i njihovi saveznici prešli ruske „crvene linije“ u vezi širenja NATO-a na istok.

Zelenski je u petak pozvao Putina na direktne razgovore.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na prvoj liniji fronta Foto:EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

„Sada se vode borbe širom Ukrajine. Hajde da sednemo za pregovarački sto da zaustavimo smrt ljudi“, rekao je on na ruskom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio u petak da je Rusija spremna da pregovara u Minsku, javila je ruska državna novinska agencija RIA-Novosti. Savetnik Zelenskog je rekao za CNN da Kijev razmatra taj predlog.

Ukrajinska demokratski izabrana vlada ostaje netaknuta, ali Putin je ove nedelje jasno stavio do znanja da ne vidi Ukrajinu sa ovom vladajućom garniturom na čelu. Pozvao je Ukrajince da svrgnu Zelenskog.

„Preuzmite vlast u svoje ruke“, rekao je Putin.

„Izgleda da će nam biti lakše da se dogovorimo sa vama nego sa bandom narkomana i neonacista koja se nastanila u Kijevu i uzela kao taoce ukrajinski narod“, dodao je Putin.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Putin i njegova vlada su više puta iznosili neosnovane i netačne tvrnje da je demokratski izabrana ukrajinska vlada „fašistički“ ili „nacistički“ režim. Zelenski je sa druge strane Jevrejin i članovi njegove porodice su stradali u Holokaustu.

Malo je verovatno da će Putinovi komentari podstaći pobunu kod Ukrajinaca. Mnogi stanovnici Kijeva su napustili taj grad, a malo je verovatno da će ga podržati oni koji su ostali, s obzrom da je poslednji ukrajinski lider koji je bio proruski nastrojen, zbačen sa vlasti 2014. godine.

Zelenski je izabran pet godina kasnije, kada je u izborni trci pobedio tadašnjeg predsednika Petra Porošenka.

Prvih nekoliko meseci njegovog mandata „preživeo“ je skandal u čijem su se središtu našla njegova zemlja zajedno sa sadašnjim američkim predsednikom Džoom Bajdenom i njegovim sinom Hanterom.

Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky;AP Photo/Petr David Josek

Potom je usledila pandemija kovida-19. Predizborna obećanja Zelenskog, poput okončanja rata u istočnoj Ukrajini i suzbijanje korupcije, ostaju neispunjena. Ali opasnost sa kojom se Zelenski suočava više nije samo politička.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je rekao da Zelenski ostaje „glavna meta ruske agresije“, dok je sam Zelenski rekao da ga je Rusija označila kao svoju „metu broj jedan“.

„Oni žele politički da unište Ukrajinu uništavanjem šefa države“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Devojčica Vlada – najtužnija priča iz jenog ukrajinskog skloništa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar