Ivor Martinić sa glumcima predstave "Bilo bi šteta da biljke krepaju" Foto: Promo/Hartefakt

Hartefakt organizuje četvrti po redu Prajd pozorišni festival na više lokacija u Beogradu od 12. do 17. septembra u okviru Euro Prajd 2022. manifestacije, saopšteno je iz ove ustanove.

Kroz različite dramske i pozorišne koncepte, kako je najavljeno, publici će biti predstavljena dva autorska projekta u Hartefakt produkciji i dve predstave u stranoj.

„Naš sin“ Patrika Lazića i „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ Ivora Martinića su autorski projekti koji za tematski okvir imaju lična i intimna pitanja i porodične dileme, zbog čega se ovi komadi simbolično izvode između četiri zida jednog salonskog stana u centru Beograda.

Plakat Hartefakt Prajd pozorišnog festivala Foto:Promo

Pored ovih ostvarenja u domaćoj produkciji, na programu su i „Léche mon coeur“ („Liži mi srce“) u izvođenju evropske pozorišne trupe AlterEgoX i monodrama „Četiri venčanja i iranska sahrana“ u Kulturnom centru Beograd.

Komad „Naš sin“ premijerno je izveden za beogradsku publiku u Hartefakt kući 11. juna, a Patrik Lazić, autor ove drame, preispitujući sopstveni seksualni identitet, donosi priču o suočavanju sa porodičnom istorijom i odgovornošću. Gotovo deleći scenu sa glumcima, publika je bila u prilici da izbliza razotkriva tajne, traume i rane jedne naizgled obične porodice. Predstava je na programu 15. i 16. septembra u 21 sat u Hartefakt kući.

Foto: Promo/ Heartefact/Naš sin

„Bilo bi šteta da biljke krepaju“ je ljubavna drama o paru koji odlučuje da prekine vezu. Bez suvišne sentimentalnosti i krupnih reči ova intimna priča kroz niz jednostavnih dijaloga pokreće mnoštvo egzistencijalnih pitanja. Protagonisti ove priče otkrivanjem dela svoje intime postaju njeni koautori, a to čini da svako postavljanje teksta bude drugačije. Igra se 13. i 14. septembra u 21.00č u Hartefakt kući.

„Léche mon coeur“ napisao je Yann Verburgh, a režirala Julie Crantelle. Ova drama kroz nekoliko temeljno dokumentovanih priča prikazuje diskriminatorni, nasilni, i smrtni ishod homofobije. Komad na uverljiv i poetičan način dočarava sudbine onih kojih su drugi i drugačiji, pri tom progovarajući o globalnom fenomenu homofobije i apsurdu društva koji počiva na međusobnom nerazumevanju i neprihvatanju. Predstava se izvodi 12. septembra u 19.30 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Četiri venčanja i iranska sahrana Foto:Promo

„Četiri venčanja i iranska sahrana“ je monodrama koju izvodi Iranac Nasim, pripovedač, gej muškrac, koji je zbog svog seksualnog identiteta morao da napusti svoju zemlju. Kroz vizuru njegove sudbine publika je u mogućnosti da vidi kako izgleda život gej muškarca u religioznom društvu i na koji način se iranski režim obračunava sa pripadnicima LGBTQ+ zajednice. Predstava se igra 15. i 16. septembra u 20 časova u Kulturnom centru Beograda.

U drugom delu programa Hartefakt Prajd pozorišnog festivala nalaze se i predstave „Femkanje“ po tekstu Jordana Cvetanovića i režiji Isidore Goncić, i „Arkadija“ Gorana Ferčeca, a u režiji i izvođenju Đorđa Galića.

Predstava Femkanje Foto:Nataša Ilić/Teatar Vuk

Pored pozorišnog, na programu su i audio-vizuelna izložba fotografija TIRV osoba Remek delo i scensko čitanje drame „Pir“ dramaturga Stefana Aleksića u izvođenju scenske umetnice Lee Blau.

Iako se Hartefakt Prajd pozorišni festival odvija tokom Euro Prajd 2022. manifestacije, program je namenjen svima.

Bonus video: Filip Grujić – Ohrabruje me što ljudi menjaju stavove o Prajdu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar