Ceo svet je poludeo: Prastara pesma hara top listama, Kejt Buš u šoku

Podeli:
Kejt Buš Foto: Trevor LEIGHTON / AFP / Profimedia

Ovo je neverovatno, šokantno čak. Pa, ceo svet je poludeo, reči su kojima je slavna britanska kantautorka Kejt Buš prokomentarisala uspeh svoje stare pesme "Running Up That Hill" na svetskim top listama.

Već dve nedelje na čelu britanske top liste nije „friška“ pesma neke mlađane muzičke zvezde, već numera stara 37 godina. Legendarna britanska pevačica i kantautorka Kejt Buš s pesmom “Running Up That Hill” nenadano se vratila u orbitu zahvaljujući popularnoj seriji „Stranger Things“. Ne hara ova „prastara“ pesma samo top listom u Velikoj Britaniji, već je i na američkoj listi singlova na četvrtom mestu, što je prvi put u karijeri Bušove da se jedna njena numera našla među prvih deset u SAD. Na prvim mestima je i top lista u Australiji, Belgiji i Švedskoj.

Nenadanim uspehom Kejt Buš, koja se tokom čitave karijere klonila života pod svetlima reflektora, potpuno je šokirana:

- Ovo je neverovatno, šokantno čak. Pa, ceo svet je poludeo - izjavila je Bušova gostujući u emisiji Radija 4 na britanskom javnom servisu BBC.

A kako je došlo do toga da svi "odlepe" za pesmom starom gotovo četiri decenije. Naime, u četvrtoj sezoni Netfliksove naučno-fantastične serije "Stranger Things" ovu numeru gotovo opsesivno, na audio kaseti pušta Maksin Maks Mejfild, koju tumači Sejdi Sink. I pesma je dokaz da "muzika može da spasi univerzum".

Ali, ovu seriju ne prati samo mlada generacija…

- Serija je sjajna i pomislila sam da bi pesma mogla da privuče pažnju. Ali, zaista nisam zamišljala da će biti ovako - otkrila je Bušova za BBC, dodajući kako je "divno što je njena muzika došla do potpuno nove publike".

Čak ju je pohvalio i njen 20-godišnji sin, rekavši joj kako je "prilično kul što je nova generacija otkrila njegovu mamu".

- Pomisao da svi ti mladi ljudi prvi put čuju pesmu i otkrivaju je, zaista je veoma posebno - kazala je kantautorka, priznavši da seriju gleda "kao omađijana" baš sa svojim sinom:

- Seriju pratim od početka i mislim da je divno što je pesma iskorišćena na tako pozitivan način. Kao da je neka vrsta talismana za Maks. Dirljivo je to…

Stranger Things Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nedavno su tvorci serije izjavili da će se u poslednje dve epizode četvrte sezone, koje će biti emitovane 1. jula, još čuti muzika Kejt Buš:

- Imaćemo gotovo epski momenat u finalnim epizodama koji se tiče Kejt Buš - kazao je, kako je preneo "Gardijan", jedan od tvoraca serije Met Dafer.

Kejt Buš je napisala ovu numeru u svom seoskom domu u Kentu leta 1983, a objavljena je dve godine kasnije na petom albumu Kejt Buš "Hounds of Love". I te 1985. godine "Running Up That Hill", a i sama ploča bila je četvrti najprodavaniji album u Velikoj Britaniji.

Kejt Buš Foto: Dave Wainwright / Shutterstock Editorial / Profimedia

A tu pesmu, koja hara top listama, rušeći sve pred sobom, Kejt nije slušala jako dugo:

- Nikada ne slušam svoje stare stvari - bila je odsečna.

Poslednji put čula ju je "iz sopstvenih usta" - kada je otpevala "Running Up That Hill" u Londonu 2014. na trijumfalnom koncertnom serijalu nazvanom "Pre zore".

Zanimljivo je da je originalni naslov pesme bio posve drugačiji. Naime, Bušova ju je nazvala "A Deal With God", ali nije prošlo…

- Diskografska kuća je bila zabrinuta da pesmu s takvim naslovom niko neće puptati na radiju. Kao i da će za publiku naslov "Pakt s Bogom" biti veoma pipav…

Pričajući o smislu pesme iz 1985. godine, istakla je kako slušaocima prepušta da ga sami dokuče:

- Neka iz nje uzmu šta god žele. Originalno je napisana s idejom o "trampi" muškarca i žena, čisto da se oseti kako bi to bilo…

Svojevremeno je na isto pitanje podgovarala rečima da stihovi govore o "suštinskoj razlici između muškarca i žene, o savladavanju prepreka, uskakanju u tuđe cipele i nadi da će to bar neke probleme odagnati".

A karijeru je Kejt Buš počela još kao devojčurak, sa 17 godina:

Ružni snovi noću kažu mi da ću izgubiti bitku i ostaviti iza sebe moje Orkanske visove", bili su stihovi, inspirisanim čuvenim romanom Emili Bronte, kojim je očarala publiku. Debi singl pevačice iz Kenta, koji je 1978. bio čak četiri nedelje na prvom mestu top-liste u Velikoj Britaniji, nije slučajno nazvan isto kao i književno delo Bronteove - "Wuthering Heights".

Jer, umetnica "deli" rođendan sa Emili Bronte - 30. jul, a narednog četvrtka napuniće 64 godine.

Objavila je deset studijskih albuma, od kojih dva 2011, kada je izjavila za magazin "Modžo" da iako su koncerti nešto iscrpljujuće, volela bi da se vrati na scenu pre nego što postane "praistorijska ličnost". I ispunila je sebi želju 2014, kada je, posle 35 godina odsustva sa koncertne scene, održala serijal od 22 nastupa u Londonu, koje je nazvala “Pre zore”. Interesovanje za nastupe pevačice, koja se retko pojavljivala i u javnosti i na sceni, bilo je toliko da su ulaznice bile razgrabljene za samo 15 minuta. Londonska dvorana „Hamersmit apolo” bila je krcata iz večeri u veče, a povratničke koncerte, pratile su i izvrsne kritike u medijima. Trijumfalan povratak na scenu Kejt Buš ostavivši svedočanstvo za večnost u vidu trostrukog lajv albuma "Before the Dawn", koji je objavljen krajem 2016. godine.

Kejt Buš je još 2002. nagrađena priznanjem "Ajvor Novelo" za izuzetan doprinos muzici, a za istu "stvar" stiglo je i odlikovanje od kraljice Elizabete Druge. Čak tri puta bila je nominovana za ulazak u Rokenrol hol slavnih, ali još uvek joj nije pošlo za rukom da bude uvršćena u "odabrano muzičko društvo".

S obzirom da se Bušova smatra jednom od najvećih liričara u popularnoj kulturi, i ne čudi što je pre četiri godine objavljena kolekcija stihova iz karijere kantautorke duge više od 40 godina, nazvana "Kako biti nevidljiva" (How to Be Invisible).

A osvrćući se na čitavu polovinu ove, 2022. godine Bušova, kako je priznala za Radio 4 BBC-ja, ima pomešana osećanja:

- Ovo je u svakom smislu uzbudljivo vreme… Naravno, užasno je na mnogo nivoa za brojne ljude. Veoma, veoma teško. Ali, takođe je i vreme kada se neverovatne stvari dešavaju. Tehnologija nezaustavljivo napreduje, toliko ima napretka u pronalasku novih lekova, i drugih pozitivnih pomaka, ali svako bi trebalo sada da se malo pomuči da bi ih pronašao.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Komentari

Vaš komentar