Foto: Zoran Lončarević, Dragan Mujan/Nova.rs, N1, Goran Srdanov, N1, Printscreen YouTube/rts, NOVA S, NOVA S

Tražimo da država hitno izdvoji novac, naš novac za rešavanje elementarnog egzistencijalnog opstanka umetnika i radnika u kulturi, navodi se u pismu udruženja "Srbija u pokretu" upućenom premijerki Ani Brnabić, ministru Siniši Malom i narodnim poslanicima, ispod kog su se na peticiju do sada potpisali brojni poznati umetnici.

U pismu udruženja „Srbija u pokretu“, među čijim su članovima i politikolozi, lekari, ekonomisti, pravnici i sociolozi, podseća se da je Vlada Srbije ignorisala predloge umetničkih udruženja Ministarstvu kulture, a da uredbom o rebalansu budžeta nije izdvojen ni dinar za pomoć ovom sektoru, čime su „samostalni umetnici i radnici u kulturi izbrisani“.

„Zahtevamo donošenje odluke o podršci od 30.000 dinara samostalnim i nezaposlenim umetnicima za sve mesece u kojima nisu i neće biti u mogućnosti da radom zarade za život. Tražimo da se usvoje predlozi umetničkih udruženja”, navodi se u pismu.

Članovi „Srbije u pokretu“ pokrenuli su peticiju i pozvali su građane, umetnike i radnike u kulturi da „ne ćute“ jer su „njihovi sugrađani i kolege samostalni i nezaposleni umetnici zanemareni“.

„Oni su za ovu Vladu nevidljivi. Kultura, umetnost, njeni stvaraoci, nisu im bitni. Čitava jedna oblast života grubo je odstranjena, ponižavajuće, nekulturno, nehumano izbačena iz planova za budućnost. Pokažimo solidarnost i nepristajanje na grubi atak na ljude, njihove egzistencije, na umetnost i kulturu. Umetnici i radnici u kulturi, mi koji imamo radna mesta i stalne prihode, recimo jedno veliko ne ovakvom postupanju Vlade prema našim kolegama“, navodi se u pismu, uz ocenu da to nije problem koji se tiče samo umetničkih udruženja, nego i šire zajednice i podseća se da su pozorišta zatvorena pre kockarnica, pa u tom redosledu vide i simboliku.

„Odluka Vlade je jedno veliko kockanje sa smislom, ali kockanje i sa sudbinom kulturnog identiteta naše zemlje“, navodi se u dopisu.

Potpis na peticiju ispod ovog dopisa stavili su do sada i poznati umetnici, poput glumaca Svetlane Bojković, Nenada Maričića, Nele Mihailović, Nataše Ninković, Milutina Miloševića, Vanje Milačić, Vesna Čipčić, rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, pesnikinja i profesorka FDU Milena Marković, kompozitorka Irena Popović Dragović, scenografkinja Vesna Popović…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare