U zagrljaju crne ruke
Bojan Zulfikarpašić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jedan od aduta serije "U zagrljaju Crne ruke" po scenariju Srđana Ćešića i režiji Radivoja Raše Andrića, jeste i muzika koja je poverena kompozitoru i pijanisti Bojanu Zulfikarpašiću, kojeg smo sreli na snimanju prve epizode.

– Na proputovanju sam, sutra idem u Rim gde imam prvi od zakazanih koncerata posle 15 meseci zabrane rada zbog pandemije – rekao je za portal Nova. rs čuveni džezer poznat kao Bojan Z.

Objasnio nam je da je glumac Sergej Trifunović, koji u ovoj seriji tumači lik kralja Milana Obrenovića, glavni „krivac“ što je i on deo ovog zanimljivog projekta.

U zagrljaju crne ruke
Bojan Zulfikarpašić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Čuo je jednu kompoziciju koju sam radio, mislim još 1999. godine, zove se „Gradino kolo“, a objavljena je na mom albumu „Koreni“. Odmah je rekao da je to ono pravo, tako da muzičku tematiku imamo, i špicu. A ta kompozicija je je o mom stricu Gradi i kolu. Sviramo je samo ja na klaviru i Žilijen Luro, saksofonista iz Francuske, sa kojim sam više puta nastupao u Srbiji, i izdubio mešanje Balkana sa svim ostalim vidovima muzike, džeza, klasike i tako dalje. I vrlo je interesantno da je u toj jednoj kompoziciji sve ono što smo mi pokušavali da stvaramo zajedno uspelo da se spoji na jedan vrlo prirodan način. I stvarno smatram da će vrlo dobro da se poveže sa čitavom idejom ove serije – objašnjava Bojan.

Glavna tema je tu, a od producenta zavisi da li će se stvarati dalje.

U zagrljaju crne ruke
Sergej Trifunović i Nebojša Dugalić na snimanju serije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Što se mene tiče, materijala ima u glavi koliko hoćete – nasmejano kaže pijanista koji već tri decenije živi u Parizu. 

Osim zbog ove serije, zadovoljan je što najzad počinje koncertnu sezonu.

– Sam akt muzike me već ispunjava. Uželeo sam se koncerta. Mada, nisam sedeo skrštenih ruku tokom lokdauna. Producirao sam dva albuma i oba su nedavno dobila nagrade – istakao je muzičar.

Prvi je album Amire Medunjanin „For Him and Her“, omaž Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, koji je osvojio nagradu najveću hrvatsku muzičku nagradu Porin za najbolji u kategoriji World music.

A album Mišela Portala proglašen je najboljim u džez kategorije u protekloj godini.

– Mora da se drži nivo – s osmehom nam je rekao Bojan Zulfikarpašić, umetnik impresivne internacionalne karijere, koji jedva čeka da nastavi sa komponovanjem za inspirativnu seriju „U zagrljaju Crne ruke“.

Još 1989. je proglašen zvanično za najboljeg mladog džez muzičara Jugoslavije. Nosilac je ordena Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, dobitnik agrade European Jazz Prize za 2005. godinu – za najboljeg evropskog džez muzičara, kao i mnogih drugih priznanja u Francuskoj, i u Evropi.

Snimanje tri pilot epizode serije „U zagrljaju Crne ruke“ koje treba da se pikaže na TV Nova S, počelo je pre nekoliko dana u produkciji United Media, a izvršni producent je Art&Popcorn.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar