Počelo snimanje serije „U Zagrljaju Crne ruke“

Kultura 08. jun. 202118:49 > 19:14
Podeli:
U zagrljaju crne ruke
Sergej Trifunović i Nebojša Dugalić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ništa nije onako kako izgleda a nije ni drugačije, ovako je najavljena serija "U Zagrljaju Crne ruke", čije snimanje je počelo danas u čarobnom, napuštenom zamku na Dedinju, u produkciji United Media, a izvršni producent je Art&Popcorn.

Na setu mnogo ljudi, elan na zavidnom nivou. Snima se u skučenoj sobi. Važna scena. Kralj Milan i mitropolit Mihailo. Biti ili ne biti. Naziremo da je reč o braku kralja Aleksandra i Drage Mašin, koji kralj Milan želi da spreči, u ovoj prilici, na svoj način.

Sergej Trifunović i Nebojša Dugalić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Potpiši”, naređuje kralj Milan mitropolitu Mihailu.

“Hoćeš da mu uhvatim bradu odavde ili odande?“, pita snimatelje Sergej Trifunović, koji glumi kralja Milana, dodajući: “Da li možeš da me ispratiš ovako, da švenkuješ“. Mitropolita Mihaila igra Nebojša Dugalić.

“Ja samo pratim tebe. E ova pozicija je dobra, odlično se vidi. Hajdemo ponovo“, odgovara snimatelj…

Sergej Trifunović i Nebojša Dugalić.. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Serija „U Zagrljaju Crne ruke“ prati istoriju Srbije na prelasku iz 19. i 20. vek i bavi se svakodnevnicom tadašnje političke scene i dvora Obrenovića iz ugla Tanasija K. Abadžića, kraljevog ađutanta, koji se na toj funkciji našao ne svojom krivicom.

U fokusu serije su za to doba „uobičajene“ stvari – atentati, abdikacije, dvorske intrige, državni udari, progoni političkih protivnika, ali i strastvene ljubavi i brakovi zakleti na vernost dok ih smrt ne rastavi… ili preljuba.

Snimanje serije „U zagrljaju Crne ruke“. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tanasija K. Abadžića glumi Branislav Trifunović, Marko Pavlović i Sanja Marković pojavljuju se u ulogama kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin, Katarina Marković su kralj Milan i kraljica Natalija, Dragutina Dimitrijevića Apisa glumi Ljubomir Ljuba Bandović, Nikolu Pašića igra Filip Đurić.

U ostalim ulogama su Mladen Andrejević, Miloš Đorđević, Srđan Miletić, Boris Milivojević, Ivan Đorđević i mnogi drugi…

“Ide kamera, tiho. Tišina!…. Hajdemo finalne korekcije, pa da iskuliramo…“

Iz režijske sobe, gde sedi glavnokomanudujući Radivoje Raša Andrić, stižu uputstva preko zvučnik: „Pauza, ajde“.

„Mediji poštovani“, dobacuje Sergej dok šparta u kraljevskoj uniformi do režijske sobe, „daću izjavu nakon ručka. Ne mogu da pričam gladan, to svi već znate“.

Snimanje serije U zagrljaju Crne ruke, Sergej Trifunović i Raša Andrić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je najavljeno, u trinaest epizoda prve sezone ove serije, saznaćemo čime su istoriju zadužili kraljevski namesnici, premijeri, ministri, pučisti i lojalisti, radikali i liberali, karađorđevićevci i obrenovićevci i zašto od svega toga i dalje ne možemo da se oporavimo.

Naša neverovatna istorija se stvarno desila. Svi događaji opisani u seriji su istiniti. Čak i oni izmišljeni. Ništa nije onako kako izgleda. A nije ni drugačije, stoji u saopštenju povodom početka snimanja.

Vila na Dedinju gde se snima serija. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ko je vlasnik kuće, u jednoj od vila na Dedinju, gde je počelo snimanje obavijeno je velom tajne. Iako zapuštena, impresivan je njen i enterijer kao i eksterijer u kojoj se nazire nekadašnji bazen, oronula kuća (ne kućica) za pse… Scenografiju, između ostalog, čini gomila veštačkog cveća i lovački trofeji, preparirane životinje – medved, ris, orlovi, zlatni fazan, majmuni, iguana, dabar…

Po rečima radnika na setu, nisu ih još sve postavili. Ima još dvadesetak eksponata, među kojima i četiri flamingosa, što je veoma retko, ali to je rezervisano za priču o kraljici Nataliji.

Inače, kako su nam naglasili, sve životinje su bile mrtve pre nego što su preparirane a deo su eksponata Prirodnjačkog muzeja iz Kikinde i Beograda.

– Kada smo proučavali život cele dinastije, došli smo do fotografije nekog mađarskog grofa kod kog je često odlazio kralj i naišli smo na fotografiju stola na kojem je bila medveđa koža sa glavom. I odatle je sve krenulo. Rešili smo da nađemo preparirane životinje kad je već parodija, i uspeli smo – čuli smo od saradnika na ovom projektu.

Scenarista „U Zagrljaju Crne ruke“ je Srđan Ćešić, dramaturg Vladimir Andrić, scenograf Ana Milošević, kostimograf Dragica Laušević, direktor fotografije Dušan Ivanović, glavni masker Jasmina Mina Lilić, snimatelj zvuka Vladimir Slonče Atanacković, reditelj Radivoje Raša Andrić.

Svi se nadaju da će nakon tri nedelje snimanja, njihove tri pilot epizode zadobiti poverenje United Grupe da se snimi još deset epizoda u kojima bi gledaoci mogli da dobiju na drugačiji način, duhovit, što ne isključuje da nisu istiniti, odgovore na pitanja da li je Aleksandar Obrenović doneo ispravnu odluku kada se oženio Dragom Mašin, umesto nemačkom princezom sa mirazom u visini budžeta Kraljevine Srbije?

Spojler alert: Nije! Kakve skrivene kvalitete je imala Draga Mašin, osim što je radila za tajnu službu jedne strane zemlje? Ko je sve i zašto pokušavao da ubije Milana Obrenovića i da li ima neko ko nije? Zašto su Nikola Pašić i njegovi radikali bili protiv gradnje železnice, elektrifikacije, kanalizacije zašto su se plašili zgrada viših od jednog sprata?

Komentari

Vaš komentar