Bob Dilan Foto:Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Prvi koncert Boba Dilana nakon početka pandemije, ujedno i njegov prvi koncert prenošen na striming platformi, najavljen je za 18. jul i nazvan je "Shadow Kingdom" (Kraljevstvo senki).

„‘Shadow Kingdom’ prikazaće umetnika u intimnom okruženju dok predstavlja pesme iz svog bogatog opusa odabrane posebno za ovaj događaj“, navodi se u najavi koncerta, ali iz nje nije najjasnije gde je to „intimno okruženje“ i da li će Dilanov nastup biti prenošen direktno ili prethodno snimljen, pa emitovan. Navodno je u pitanju snimak koncerta napravljen krajem maja, oko Dilanovog 80. rođendana, ali zvaničnih potvrda o tome nema, kao ni informacija o tome da li i ko nastupa sa njim.

Dilan je prethodni put nastupio 8. decembra 2019. godine u gradu Antem u Vašingtonu i najavio je dugu turneju tokom 2020. godine, ali je te planove omela pandemija. Prošle godine u ovo vreme objavio je odličan album „Rough and Rawdy Ways“, ali pesme sa njega do sada nije imao prilike da svira uživo pred publikom, a tokom ove godine držao se prilično povučeno.

„Shadow Kingdom“ opisan je kao prvi njegov koncert koji će biti strimovan, kao i „prvi takav specijal u (skoro) 30 godina“, s obzirom na nastup u TV studiju u okviru serijala akustičnih nastupa na MTV-u (MTV Unplugged) 1994. godine. Nastup se može pratiti preko platforme Vips, uz ulaznice od 25 dolara. Nakon što bude prvi put emitovan, moći će da se pogleda i narednih 48 sati, do 20. jula.

Ovu platformu osnovali su Bendži i Džoel Maden iz američkog rok benda Good Charlote, najavljeni su i nastupi bendova Stryper, Rival Songs, BBMak, pa i čuvenih The Zombies, ali je Dilanov koncert ipak „najveći zalogaj“.

„Neverovatna je čast i veliko zadovoljstvo svima nama u Vipsu što smo dobili priliku da radimo sa Bobom Dilanom i da budemo deo nečega što je bez sumnje istinski specijal i istorijski nastup, i to ne samo kao profesionalci, nego i kao ljubitelji muzike“, naveo je u saopštenju Džoel Maden, a preneo je „Varajeti“.

Protekla godina i po ujedno je i najduže je Dilanovo odsustvo sa scene još od vremena kada je 1988. započeo svoju „Beskrajnu turneju“, a 2020. bila je i prva godina u kojoj uopšte nije nastupao još od 1977. Da li će i kada najveći živi kantautor nakon 80. rođendana ponovo na turneju nije izvesno, jer niti su živi nastupi najavljeni na njegovom zvaničnom sajtu, niti ima čak i glasina da se priprema za nove nastupe.

Koncert prenošen preko striming platforme prilično je neobičan potez za Dilana, s obzirom na to da u poslednjih nekoliko decenija, ne računajući poneki izuzetak, nije dozvoljavao filmskim i televizijskim ekipama da snimaju njegove koncerte.

U međuvremenu je objavljena digitalna verzija „Bob Dylan: Odds and Ends“, dva sata dugog filma sa arhivskim i snimcima iz ranijih dokumentaraca o njemu, kao i različitog drugog materijala koji pokriva njegovu celokupnu karijeru, a najviše njegovih prvih 20 godina pod okriljem „Kolumbije“. Za jesen je najavljena i prva retrospektivna izložba njegovih slika i skulptura u Americi pod nazivom „Retrospektrum“, u Frost art muzeju u Majamiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar