Foto: Promo Instituto Cervantes de Belgrado

Virtuelni čitalački klub i onlajn druženje sa poznatim piscima, elektronski katalog sa hiljadama knjiga kao i poznati španski filmski hitovi dostupni za gledanje na internetu samo su deo ponude koju je Institut Servantes pripremio za ove dane kada je izolacija i boravak kod kuće jedan od ključnih načina za borbu protiv pandemije koja je zahvatila svet, navode iz ove ustanove kulture.

„Trezor od slova“ (Caja de Letras) dostupan je sada i za virtuelni obilazak sa sajtu. Sedište instituta u Madridu nalazi se u zgradi nekadašnje banke, a nekadašnji trezor u njenom podrumu postao je čuveno mesto gde velikani hispanske kulture ostavljaju svoje legate.

Među njima su književnici kao što su Hose Emilio Paćeko, Ana Marija Matute ili Đoan Margarit, slikar Antoni Tapies, reditelj Luis Garsija Berlanga, glumica Ana Belen, biohemičarka Margarita Salas i mnogi drugi. Svaka od odabranih ličnosti dobija svoj sef i bira šta će u njemu čuvati i na koji vremenski period. „Posebno je intrigantno to što su pojedine ličnosti želele da sadržaj legata čuvaju kao tajnu sve do zakazanog otvaranja koje može biti i kroz pola veka“, objašnjavaju u Institutu Servantes.

Knjige, stripovi i časopisi

Mreža biblioteka Instituta Servantes, uključujući i beogradsku „Hose Jero“, korisnicima nudi elektronski katalog sa više od 14.000 naslova na španskom jeziku, bilo da su u pitanju e-knjige ili audio izdanja.

Institut Servantes (arhivska fotografija), Foto: Promo Instituto Cervantes de Belgrado

“Među ovim naslovima, uz materijale za učenje španskog jezika namenjene kako učenicima, tako i nastavnicima, nalaze se brojni klasici hispanskih književnosti, kao i savremena izdanja, aktuelni bestseleri, knjige za decu i mlade, stripovi, časopisi…”, navode u Servantesu i dodaju da su, u susret Svetskom danu knjige i autorskih prava 23. aprila, obezbedili hiljade besplatnih članarina za buduće korisnike širom sveta, koje će narednih dana podeliti zainteresovanima preko društvenih mreža.

Virtuelni čitalački klub

Iz biblioteke „Hose Jero“ nastavljaju sa čitalačkim klubom svakog poslednjeg četvrtka u mesecu. Nakon martovskog virtuelnog druženja na platformi Zoom, druženje zakazano za 30. april proteći će u znaku romana „Među zavesama“ Karmen Martin Gajte, a svim zainteresovanim učesnicima na raspolaganju su besplatni materijali za čitanje koji se mogu dobiti upitom mejlom na [email protected]

Osim toga, tokom aprila i maja Institut Servantes na svetskom nivou organizuje Virtuelni čitalački klub sa specijalnim gostima. Tokom aprila su za čitanje dostupna sabrana dela pesnika Đoana Margarita, dobitnika prestižne nagrade Servantes, a njegovo druženje sa čitaocima u virtuelnoj čitaonici najavljeno je za 29. april.

Dostupna su i sabrana dela Đoana Margarita Foto: Promo Instituto Cervantes de Belgrado

Za majsko druženje predviđen je savremeni komad „Man Up“, a njegove „hrabre autorke rediteljke i dramaturškinje Andrea Himenes i Noemi Rodriges, upriličiće onlajn druženje 28. maja“, navode u Servantesu.
Platforma sa više od 3.000 filmova

Za sve aktuelne učenike Institut Servantes obezbedio je besplatnu tromesečnu pretplatu za platformu FlixOlé na kojoj je za gledanje dostupno više od 3.000 španskih filmova, navode u ovoj ustanovi kulture.

Ljubitelji španske kinematografije su u prilici da, kako navode u Institutu, “uživaju u ostvarenjima poznatih reditelja kao što su Pedro Almodovar ili Alehandro Amenabar, mogu da se upuste u istraživanje španskih klasika ili aktuelnih bioskopskih hitova, a na raspolaganju su im i brojni filmovi koje smo prethodnih godina svi zajedno gledali na našem popularnom filmskom festivalu ‘Španski metar’ i kroz cikluse ‘Bioskop pod zvezdama’ i ‘Servantes na točkovima’”.

Kursevi na internetu

U Institutu Servantes navode i da su njihovi kursevi španskog jezika preseljeni na internet, a za prolećni upisni rok pripremljena je nova ponuda kurseva koji će, osim rada sa profesorima, obuhvatiti i rad na platformi AVE Global, kao i brojne vannastavne aktivnosti poput zajedničkog gledanja filmova ili čitanja lektire na španskom jeziku, u skladu sa nivoom polaznika.