Foto:Muzej Vojvodine

Više od 50 virtuelnih muzeja, digitalnih vodiča i izložbi na raspolaganju je publici koja i u vanrednom stanju i izolaciji ne želi sebe da liši uživanja u umetnosti, istoriji, arheologiji.

Neki muzeji su kreirali svoje virtuelne verzije koje omogućavaju građanima da iz svojih kuća putem interneta prošetaju galerijskim prostorom i pogledaju stalnu postavku, drugi su se opredelili za virtuelnu šetnju samo kroz pojedine izložbe, a na desetine ustanova je digitalizovalo blago koje čuvaju i koje je tako postalo dostupno i najširoj javnosti.

Digitalni vodiči su do sada omogućavali zainteresovanima da se pre obilaska upoznaju sa onim što ih očekuje u muzeju ili da ih vode kroz postavku, ali sada su dragoceno sredstvo kada je ulazak u muzeje nemoguć zbog mera suzbijanja koronavirusa.

Muzej Vojvodine

Muzej Vojvodine, Foto:Muzej Vojvodine

Muzej Vojvodine je ustanova sa bogatim fondom koji broji oko 400.000 predmeta i više od 50.000 publikacija. Kompleksno izrađena stalna postavka, u kontinuitetu od 8.000 godina, prezentuje razvitak ljudskog društva na tlu Vojvodine. Na prostoru od 3.000 kvadratnih metara predstavljeno je 6.000 reprezentativnih eksponata iz arheologije, opšte istorije, istorije umetnosti i etnologije. Natalija Vulikić iz Muzeja Vojvodine u izjavi za Nova.rs posebnu pažnju skreće na tri rimska paradna šlema, koji predstavljaju jedinstvene primerke svoje vrste na području Evrope i decenijama se izdvajaju kao neformalni zaštitni znak Muzeja, a za najmlađe je izrađen virtuelni strip o njihovom otkriću. Na sajtu je dostupna i aplikacija za mobilne telefone „Čurug na udaru imperija“.

Narodni muzej u Beogradu

Virtuelnim turama moći će da se vide pojedini segmenti stalne postavke muzeja koja obuhvata hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa reprezentativnog zdanja, postavka je raspoređena na 5.0000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Predstavljajući čitav fond Narodnog muzeja, pažljivo odabrani eksponati, kao i postavka u celini, slikovito i hronološki, vode posetioca od praistorije do savremene umetnosti.

Ivan Meštrović, Vidovdanski hram Foto: Video/Nova.rs

Kustos Lidija Ham za Nova.rs kaže da će posebna stranica na sajtu, od danas, omogućiti ljubiteljima umetnosti virtuelnu turu kroz izložbu Ivana Meštrovića. Imaju još 13 snimljenih video vodiča kroz različite segmente postavke. Publici će biti dostupan i film sa pregledom celog Narodnog muzeja, kao i pet epizoda sa kustosima u ulozi naratora koji će publiku voditi kroz određene periode srpske i svetske umetnosti.

Narodni muzej Toplice

Virtuelna tura omogućava pregled postavki u Narodnom muzeju Toplice i arheološkog nalazišta Pločnik. Arheološko nasleđe opštine Prokuplje, od neolita do srednjeg veka, prezentovano je sa više od 500 predmeta – posude od pečene zemlje, figurine, oruđe od kamena, bakra, bronze, gvožđa, zatim nakit, novac… Može se pogledati i postavka fotografija, dokumenata i naoružanja iz NOB-a, 125 predmeta iz perioda Drugog svetskog rata, kao i građa vezana za Toplički ustanak 1917. godine.

Arheološko nalazište Pločnik
Selo Pločnik se nalazi na 42.kilometru železničke pruge od Niša prema Kuršumliji i prilikom trasiranja pruge 1927. godine, u useku za prugu,  otkrivena je velika količina arheološkog materijala, koja je svetu predstavila neolitsko naselje i kolevku metalurgije bakra.

Na mestu gde su otkriveni prvi nalazi, obnovljeno je malo neolitsko naselje od pet kuća ograđenih plotom od kolja i pletera, baš kao u neolitu. Virteulnom šetnjom može se obići nasilje i zaviriti u svaku kuću, u kojoj „stanuju“ tkalja Razumenka, majstor Radiša, kovač Radivoje, keramičarka Vesna, dok je peta kuća Zadruga.

Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu


Virtuelnom turom može se ući u svet velike Milene Pavlović Barili u galeriji otvorenoj 24. juna 1962. godine, pod krovom preuređene stare porodične kuće Pavlovića. Tom prilikom njena majka Danica Pavlović je otkrila memorijalnu ploču sa urezanom posvetom: “Milenin dom-njenom talentu, vrednoći i mladosti – mama“. U svom fondu galerija ima 894 umetnička rada Milene Pavlović Barili, od kojih 40 imaju status „od velikog značaja za republiku“. Sa njenim ličnim stvarima, bibliotekom od 228 publikacija, dokumentacionom i arhivskom građom članova porodice Pavlović i Barili, predstavlja svojevrstan informaciono-dokumentacioni centar.

Muzej Srpske pravoslavne crkve

Patrijaršija, Foto: Jorge Láscar/Commons.wikimedia.org

Muzej Srpske pravoslavne crkve sadrži tri stotine izloženih eksponata, od nekoliko hiljada koje poseduje u depoima. Izvori istorijskog, crkvenog, umetničkog blaga su raznovrsni. Najveći deo čine predmeti iz fruškogorskih manastira sa onima koji datiraju pre Velike seobe 1690. godine, i crkava iz istočnog Srema koji su vraćeni iz Zagreba, gde su bili odneti tokom Drugog svetskog rata. Neki od najzanimljivijih eskponata su plaštanica kralja Milutina, Jefimijina Pohvala knezu Lazaru, ogrtač (haljina) kneza Lazara urađen pre 1389. godine.

Dom Jevrema Grujića

Dom Jevrema Grujića, Foto:E-Stock agency

Kuću je podigao istaknuti srpski državnik i diplomata, predvodnik moderne Srbije, Jevrem Grujić, za svoju porodicu 1896. godine. Tokom XIX i XX veka, u prostranim salonima ovog zdanja, organizovani su gradski balovi na kojima se okuplјala društvena elita Srbije. Tu je potpisan tajni ugovor Srbije i Bugarske za oslobođenje Južnih Slovena 1912. godine na kom je kasnije zasnovan Balkanski savez. U posetu Grujićima kralјica Marija Karađorđević dolazila je nenajavlјena i bez protokola, a Jovan Dučić i Milan Rakić bili redovni gosti i porodični prijatelјi. Pola veka kasnije, u podrumu, otvorena je prva diskoteka u Beogradu 1967. godine, što je označilo sociološki bum u savremenoj istoriji grada.

U jedinstvenoj umetničkoj kolekciji od preko 400 umetničkih predmeta, sakuplјanih tokom dva veka tradicije, izdvajaju se najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1856. godine, koja je pripadala Jeleni Grujić, pozlaćena škrinja za liker, poklon kralјa Milana i kralјice Natalije Obrenović Stevanu i Stani Ćurčić, portreti Jevrema i Jelene Grujić i Steve Todorovića sa impresivnim ramom, portreti Milana i Jelene Milojević Paje Jovanovića, poklonjeni porodici od strane umetnika koji je bio njihov veliki prijatelј i čest gost, puška hajduk Velјka Petrovića i Tanaska Rajića…

Arheološki lokalitet Viminacijum

Viminacijum, Foto: Arheološki institut u Beogradu

Prostor nekadašnjeg rimskog grada i vojnog logora Viminacijum, koji se prostirao na više od 450 hektara šire gradske i 220 hektara uže gradske teritorije, nalazi se danas ispod obradivih površina, a predmeti i fragmenti predmeta iz rimskog perioda rasuti su u oraničnim brazdama. U poslednjih 25 godina istraženo je preko 13.500 grobova i u depoe smešteno više od 32.000 predmeta. Glavni grad rimske provincije Gornje Mezije ni danas ne prestaje da iznenađuje i stručnu i širu javnost novim otkrićima, a virtuelnom turom zainteresovani mogu da zavire u Domus, Amfiteatar, Mauzolej, Mamut park, Limes i Avantura park.

Virtuelni muzej Mihajla Pupina

“Ništa čoveka ne čini toliko srećnim, kao njegovo pošteno uverenje da je učinio sve što je mogao, u svoj rad ulažući svoje najbolje sposobnosti”, krilatica je velikog naučnika i dobrotvora Mihajla Idvorskog Pupina koja otvara vrata njegovog virtuelnog muzeja posvećenog životu, radu, doprinosu koji je dao svetskoj nauci. Cilj je da se velika zbirka knjiga, dokumenata, fotografija i pisama, učini lako pretraživom za sve istraživače, ali i široku javnost i omogući onima, koji ne mogu da posete Pupinov rodni Idvor i obiđu njegovu kuću, da se podrobno upoznaju sa njegovim radom.

Mihajlo Pupin, Foto:Wikimedia.org

Virtuelne šetnje imaju i Stari dvor u Beogradu, Muzej Crvene zvezde kroz koji vodi glumac Aleksandar Radojičić, Jugoslovensko dramsko pozorište, Petrovaradinska tvrđava, Galerija „New Moment“ i Galerija ’73, ali i 23 crkve na teritoriji Beograda.

Za sve zainteresovane da saznaju šta čuvaju srpski muzeji, galerije, biblioteke dostupni su i digitalni vodiči kroz Zavičajni muzej Knjaževac, Narodnu biblioteku Srbije, Muzej Batinske bitke, stari Paraćin, Lepenski vir, multimedijalni vodiči za stalnu postavku Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Narodni muzej u Leskovcu, za prezentaciju stalne postavke Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, kulturnog nasleđa Požarevca i Šapca, Narodnog muzeja Kragujevac i Muzeja Stara livnica.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Dejan Masliković rekao je za portal Nova.rs da su ustanove kulture u velikoj meri spremne da svoje sadržaje, koje su digitalizovale u poslednjih nekoliko godina, prikažu javnosti, imajući u vidu da su institucije zbog koronavirusa zatvorene, a građanima preporučeno da ne izlaze iz kuća.

Do sada, napominje, najveće interesovanje je bilo za digitalne vodiče, koje su građani preuzimali pre ili tokom posete muzeja, a sada su u prilici, kada se poštuju mere Vlade Srbije za sprečavanje zaraze, da od kuće uživaju u ponudi ustanova kulture u Srbiji, ali i prođu preko 100 virtualnih tura crkava i manastira.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram