Nagradu je u ime Kristija Pujua primio Frederik Šulc Rihard Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kristi Puju osvojio je Plaketu “Zlatni medved” za najboljeg reditelja u novouspostavljenom takmičarskom programu "Susreti" Berlinskog filmskog festivala za “Malmkrog“, film nastao u srpsko-rumunskoj koprodukciji.

Na „Malkmkrogu“ su radili srpski dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, kompjuterske vizuelne efekte kreirali su Živa Stanojević i Vukan Burić, a u filmu je korišćena numera „Tebe poem“ Stevana Stojanovića Mokranjca.

Kristi Puju Foto: EPA/IAN LANGSDON

Film, rađen u koprodukciji Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, biće prikazan i u glavnom programu Festa van konkurencije.

Zasnovan je na filozofskom delu „Tri razgovora“ Vladimira Solovjova. Zemljoposednik i svetski čovek poziva prijatelje u svoj prostran letnjikovac. Vreme u letnjikovcu prolazi uz bogatu trpezu, igre i razgovore o smrti i Antihristu, progresu i moralu. Kako diskusija dobija jasniji oblik, a raznovrsne teme bivaju načete, svako od gostiju iznosi svoju viziju sveta, istorije i religije.

Producent je Anka Puju sa kompanijom „Mandragora“ (Rumunija), izvršni producent je Anamaria Antoči, dok su koproducenti Milan Stojanović iz „Sense Production“ (Srbija), Ivica Vidanović iz „Cinnamon Film“ (Srbija), Jorgen Andersen iz kompanije „Doppleganger“ (Švedska), Dan Vešler iz „Bord Cadre Films“ (Švajcarska), Mirsad Purivatra iz „Produkcije 2006“ (BiH) i Labina Mitevska iz „Brothers and Sisters Mitevski“ (Severna Makedonija).

Na filmu su radili i srpski filmski radnici u sektoru kamere, a Filmski centar Srbije podržao je projekat „Malmkrog“ (tada pod nazivom „Letinjikovac“) na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija u 2018. godini.
Projekcija filma „Malmkrog“ na Festu je 7. marta u Kombank dvorani.
Na nedavno završenom Berlinskom filmskom festival, film “Otac” u režiji Srdana Golubovića, koji je otvorio 48. Fest, osvojio je Nagradu publike i proglašen za najbolji film u programu „Panorama“ odlukom Ekumenskog žirija.