Goran Bogdan u filmu "Otac" Promo/Maja Medić

Film "Otac" Srdana Golubovića osvojio je dve nagrade na 70. Berlinalu - nagradu publike u programu Panorama i priznanje ekumenskog žirija, izjavio je Ivan Aranđelović u Kombank dvorani danas pred redovnu konferenciju za medije u okviru Festa.

Nagrada ekumenskog žirija je nezavisno filmsko priznanje za celovečernje filmove koji se prikazuju na velikim međunarodnim filmskim festivalima od 1973. poput Kana, Berlina, Lokarna, Montreala i Karlovih Vari. Nagradu su ustanovili hrišćanski filmski stvaraoci, filmski kritičari i drugi profesionalci a dodeljuje je šest članova delegiranih ispred Svetskog katoličkog udruženja za komunikacije (SIGNIS). Ovim priznanjem nagrađivani su filmovi reditelja poput Rajnera Vernera Fazbindera, Vernera Hercoga, Andreja Tarkovskog, Andžeja Vajde, Vima Vendersa, a prošle godine ono je pripalo Terensu Maliku za „Skriveni život“, koji će biti prikazan na Festu.

Ekipa filma „Otac“ na Berlinalu, Foto: Maja Medić/Promo

 

Film „Otac“ prikazan je u Berlinu u okviru pratećeg programa „Panorama“ koji, inače, nije takmičarskog karaktera, a sinoć je, na otvaranju „Festa“, imao beogradsku premijeru. Reditelj Srdan Golubović juče je, na konferenciji za štampu pred beogradsku premijeru, priznao da je svestan „težine“ trenutka.

- Strašna je privilegija da pred 3.600 ljudi imamo domaću premijeru. U Berlinu je među našom ekipom vladalo veliko uzbuđenje, jer je to, ipak, bila svetska premijera i važno je za film, ali uzbuđenje koje imamo svi mi pred srpsku premijeru i pun „Sava“ centar je poseban doživljaj – rekao je sinoć Golubović.

Domaća publika sinoć je dočekala „Oca“ gromoglasnim aplauzom, a danas je stigla vest o nagradi publike Berlinala.