Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Iranska disidentska drama „There Is No Evil“ (Zlo ne postoji) Muhameda Rasulofa osvojila je Zlatnog medveda na 70. Berlinskom filmskom festivalu.

Rasulof, inače, izdržava jednogodišnju kaznu zatvora u Iranu i nije bio u mogućnosti da prisustvuje festivalu. Nagradu je primila njegova ćerka Baran.
Izražavajući žal što ne može da prisustvuje premijeri filma, u petak, u pismu upućenom organizatorima Rasulof je istakao da pravo da li će biti prisutan ili odsutan nije bilo njegovo. „Nametanje takvih zabrana veoma jasno pokazuje netolerantnu i despotsku prirodu iranske vlade“, saopštio je.

Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Njegov film bavi se brutalnim i represivnim režimom u današnjem Iranu. Kroz četiri odvojene priče Rasulof kritikuje državnu politiku masovnog ubijanja disidenata. Pošto mu je zabranjeno da režira u domovini, ovaj film je snimio u tajnosti, prenosi „Holivud riporter“.
Ovo je, inače, treće je ostvarenje iz Irana nagrađeno Zlatnim medvedom u poslednjih deset godina. „Razvod“ Asgara Farhadija pobedioje 2011. A „Taksi“ Džafara Panahija 2015.

Srebrni medved – Gran pri žirija – dodeljen je Elizi Hitman za film „Nikad, retko, ponekad, uvek“ (Never Rarely Sometimes Always), američko-britanskoj drami o neplaniranoj trudnoći jedne tinejdžerke koji je premijerno prikazan u januaru na Sandens filmskom festivalu.

Južnokorejac Hong Sang-Su nagrađen je za režiju za film „Žena koja je trčala“ (The Woman Who Ran), naizgled jednostavnoj priči o ženi koja posećuje stare prijatelje ali, možda, ima i neke srkivene motive. Ovo moćno ostvarenje podsetilo je svet na svežinu i raznolikost korejske kinematografije koja postoji i mimo „Parazita“, podseća „Holivud riporter“.

Srebrni medved za scenario otišao je u ruke braći Damjanu i Fabiju Dinoćencu za film „Loše priče“. (Favolacce / Bad Tales). Italijanska braća Koen, kako ih neki nazivaju, snimila su crnu komediju o nekoliko porodica iz predgrađa Rima, čija će deca izazvati kolaps u odnosima.

Glavnu ulogu u ovom filmu igra Elio Đermano, inače najbolji glumac festivala, ali za drugi film, „Kad bih mogao da se sakrijem“ (Volevo nascondermi / Hidden Life) za maestralno tumačenje umetnika naivca Antonija Ligabua u režiji Đorđa Diritija.

Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nemica Paula Ber je najbolja glumica za lik u fimu „Undina“ (Iundine) Kristijana Pecolda, ljubavnoj priči i ujedno savremenoj verziji mita o vodenoj nimfi.

Retko duhovito ostvarenje u ovogodišnjem takmičarskom programu, „Obriši istoriju“ (Effacer l’historique / Delete History) francuskog scenarističko-rediteljskog tandema Benoe Delepena i Gistava Kervena, o tri žrtve društvenih medija koje objavljuju rat tehnološkim gigantima, nagrađeno je specijalnim priznanjem povodom 70. Izdanja Berlinala.

Predsednik glavnog žirija bio je britanski glumac Džeremi Ajrons a ostali članovi francusko-argentinska glumica Berenis Bežo, nemačka producentkinja Betina Brokemper, palestinska autorka i pesnikinja Anmari Žaser, američki reditelj Kenet Lonergan, italijanski glumac Luka Marineli i brazilski autor Kleber Mendonsa Filjo.

Ovogodišnje jubilarno izdanje festivala označilo je novu eru pod novim timom koji čine umetnički direktor Karlo Šatrijan i izvršna direktorka Marijet Risenbek. Oni su zamenili legendarnog Ditera Koslika.
Njihov debi obeležilo je nekoliko nepredviđenih kriznih situacija, od novootkrivenih dokaza da je osnivač festivala Alfred Bauer bio nacista -, zbog čega je ukinuta nagrada sa njegovim imenom – preko masovne pucnjave u Frankfurtu neposredno pred otvaranje festivala i koronavirusa zbog kojeg su mnoge delegacije otkazale dolazak na filmsku pijacu, sve do ranijih kontroverznih izjava o istopolnim brakovima, abortusu i seksualnom zlostavljanju predsednika žirija Džeremija Ajronsa.