Foto: Promo

Deveto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, biće održano od 30. juna do 3. jula 2022. godin, saopštili su organizatori.

Tradicija ove manifestacije jeste da ga otvara jedan mladi glumac koji je obeležio proteklu godinu po mišljenju festivalskog tima. Iz tog razloga, festival će otvoriti glumac Mladen Sovilj na Open Airu Borići, kada počinje i takmičarski program festivala.

Mladen Sovilj Foto: Marija Strajnić

U takmičarskom programu festivala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program.

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona.

Glavni žiri činiće Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Koncert grupe Koikoi Foto: Live production

Muzički program devetog “Bašta Fest”-a, koji se održava u parku „Borići“ nakon filmskih projekcija, predstaviće najoriginalnija imena domaće klupske scene, a na zatvaranju će nastupiti sve popularniji beogradski bend “KoiKoi“, čiji je član i glumac Marko Grabež.

“Bašta Fest”, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) I Seanema Film Festival(Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, širi Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i njegovu promociju u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne G ore.

Bonus video: KoiKoi bend – Organska sintetika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar