Mladen Sovilj Foto: Marija StrajnićMladen Sovilj Foto: Marija Strajnić

Film je najlepša iluzija na svetu, ali je vrlo klizav teren, i nekoliko minornih pogrešnih izbora vas može odvesti u krivom smeru, kaže za Nova.rs glumac Mladen Sovilj.

Ako se neko može nazvati ambasadorom Bašta Festa koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, onda je to glumac Mladen Sovilj. Jedan od najzaposlenijih glumaca mlađe generacije bio je među prvim laureatima priznanja “Zlatna interpretacija” na Bašta Festu, posvećenom kratkometražnom filmu i glumačkim ostvarenjima. Na predstojećem, devetom izdanju ove manifestacije Mladen Sovilj biće zastupljen u čak dva kratkometražna ostvarenja. Stoga se može reći da je srpski filmski, pozorišni i televizijski glumac svojevrsna „spona“ između nekadašnjeg i aktuelnog trenutka Bašta Festa.

Još u julu 2015. godine na Bašta Festu Mladenu Sovilju, koji je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Jasne Đuričić, na kojoj je završio i master studije, dodeljena je nagrada „Zlatna interpretacija“ za ulogu u filmu „Ovih dana“. I kao svedok samih početaka ovog festivala dramski umetnik za Nova.rs ocenjuje da je posredi veoma značajna kulturna manifestacija za našu sredinu:

– Bašta festival sada već postoji toliko godina da mu nisu potrebne bilo kakve prognoze. Uveliko je dokazao koliko je značajan. Današnji uspesi autora koji su rasli na ovom festivalu nam to govore više od svega. A srž ovog festivala je ipak nešto što nije tako lako dokazivo na papiru, to je nešto što mora da se udahne uživo na licu mesta. Lepa energija, božanstven ambijent, hrabra selekcija filmova i gomila mladog i lepog sveta koji je, znao ili ne znao šta će sa sobom, došao tu da mu bude lepo – priča Mladen Sovilj, uz opasku da mladim ljudima mora biti lepo, „iako ih navikavaju na drugačiji tretman“:

Mladen Sovilj Foto: Marija Strajnić

– Zato je ovaj festival važan, da nas podseti šta sve zaslužujemo. A film je tu kao začin. Ne brinem se ja za film. Jer, film će opstati uprkos svemu i rađati nove borce, ma šta god i kako god. Život je lep i duhovit, a na Bašti je sve to, ali malo pojačanije!

Ove godine zastupljen je na festivalu u Bajinoj Bašti dve različite uloge, u ostvarenjima „9-5“ Maše Šarović i „Osma zapovijed“ Darija Lonjaka, ali napominje da su u pitanju potpuno različita filma:

– Za mene lično tu leži velika radost. Kada sam u poziciji da ispitujem različite glumačke mehanizme i alate, žanrove i stilove, i da probam da razbijem prethodno stečene matrice po kojima sam stvarao. Oba ova filma su mi to pružila. Dariov film „Osma zapovjed“ mi je otkrio nove kategorije hrabrosti, a Mašin „9/5“ nove kategorije slobode. Što se tiče priprema uloga i gustog rasporeda, čini mi se da se glumac nikad ne oseća spremno, dok se ne snimi prvi kadar, tada verovatno nestaju nesigurnosti i svom snagom se brani ono nešto u šta ni sam nisi siguran. Tako da ja nikad nisam spreman, i samim tim sam uvek spreman.

Glumac je proteklih meseci bio aktuelan i zbog glavne uloge u filmu „Heroji“ Gorana Nikolića. Ostvarenje, koje na malo drugačiji način tretira srpsku istoriju, odnosno trenutak nakon Kosovskog boja, premijerno je prikazan na jubilarnom 50. Festu. I taj film, koji donosi priču o svim onim herojima Boja na Kosovu koji nisu opevani u pesmama, našem sagovorniku, ali i čitavoj ekipi, tokom i nakon snimanja, „ispravio je kičmu“:

– Već na prvom razgovoru s rediteljem ovog filma sam odlučio da neću dozvoliti da me drugačiji pristup, niti važnosti ove teme i uloge uplaše i nabiju mi odgovornost. Odgovornost leži već na odluci da probamo da napravimo bilo kakav film, i tu se, što se mene tiče, moje opterećenje završava. Takva odluka je morala biti doneta da bih pokušao da igram čoveka, a ne temu filma, da bi sam film u rezultatu mogao da profunkcioniše. Film je najlepša iluzija na svetu, ali je vrlo klizav teren, i nekoliko minornih pogrešnih izbora vas može odvesti u krivom smeru.

Mladen Sovilj je trenutno u „silnom poslu“, s tim što mu je mozak, kako ističe na kraju, „naštelovan na sitkom format“:

– Snimam „Aviondžije“ od početka ove godine, dok ovih dana počinjemo sa drugom sezonom „Južnog vetra“ i očekujem početak emitovanja nove sezone „Klana“ i „Ubica mog oca“. Radujem se da što ću na jesen raditi Čehova sa Harisom Pašovićem u mom matičnom Beogradskom dramskom pozorištu. Ima još nekih planova, ali to je već u „ko živ-ko mrtav“ kategoriji…

Bonus video: Sovilj o filmu „Heroji“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar