Isidora Žebeljan. Foto: Željko Jovanović

Jedna od najvećih savremenih srpskih kompozitorki Isidora Žebeljan preminula je u 54. godini posle duge i teške bolesti.

– Preminula je naša Isidora! Veliki gubitak za muzičku umetnost! Večna slava i hvala, za stvaranje, prijateljstvo, razumevanje i društvenu aktivnost – saopštio je na Tviteru flautista Ljubiša Jovanović.

„Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) sa velikom žalošću obaveštava javnost da je 29. septembra, u 54. godini, preminula akademik Isidora Žebeljan (Beograd, 27. 9. 1967), jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni“, saopšteno je iz SANU.

Isidora Žebeljan je pažnju internacionalne javnosti privukla operom Zora D, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003, u režiji Dejvida Pauntnija i Nikole Rab. Od tada neprekidno dobija porudžbine značajnih institucija i festivala: Venecijansko bijenale, Festival u Bregencu, Fondacija Berlinske filharmonije, Accademia Musicale Chigiana Siena, City of London Festival, Univerzitet u Kentu, Opera Gelzenkirhen, Holandski kamerni hor, Eduard van Beinum Foundation itd. Komponovala je za izuzetne muzičke ansamble: Bečki simfoničari, The Academy of St. Martin in the Fields, Oktet Berlinske filharmonije, Brodski kvartet, Holandski kamerni hor i London Brass. Njene kompozicije se redovno izvode po čitavom svetu, uključujući i festivale Festival RAI Nuova Musica, WDR-Musikfest, Settembre musica Milano-Torino, Settimana Musicale Senese, ISCM-festivals, Muzički bijenale Zagreb, KotorArt, itd. Njenu muziku izvodili su još i: Simfonijski orkestar iz Geteborga, Simfonijski orkestar RAI Torino, Janaček Filharmonija, I Solisti Veneti, dirigenti Pol Danijel, Klaudio Šimone, David Porselajn, Kristof Popen itd.

Redovno je nastupala kao dirigent i pijanista. Dirigovala je na koncertima u Londonu (sa The Academy of St Martin in the Fields) i u Amsterdamu, a kao pijanista je nastupala sa Brodski kvartetom. Ekskluzivni izdavač njene muzike je Ricordi-Universal iz Milana. Autorske kompakt diskove sa njenom muzikom objavile su diskografske kuće CPO iz Nemačke (2011. i 2015), Oboe Classics iz Londona (2013), MASCOM records, itd. Studirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića. Od 2002. je profesor kompozicije na istom fakultetu. 2006. je izabrana za člana SANU, a 2012. za člana Svetske akademije umetnosti i nauka (WAAS).

Isidora Žebeljan je takođe jedan od najistaknutijih srpskih savremenih kompozitora muzike za pozorište i film. Do sada je komponovala muziku za više od trideset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Takođe je četiri puta dobila nagradu Yustat Bijenala pozorišnog dizajna za najbolju pozorišnu muziku.

Radila je na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju muzike Gorana Bregovića za filmove Dom za vešanje, Arizona Dream, Podzemlje (u režiji Emira Kusturice), Kraljica Margo (režija P. Šero) i The Serpent’s Kiss (režija P. Ruselo). Autor je muzike za film Miloša Radivojevića Kako su me ukrali Nemci, za koju je 2011. godine dobila nagradu za najbolju originalnu muziku na Filmskom festivalu u Sopotu, kao i nagradu srpskog FIPRESCI-ja, 2012. godine.

Neka od njenih najvažnijih dela su: opere „Zora D”, „Maratonci”, „Simon izabranik”, „Dve glave i devojka”, „Nahod Simon”; orkestarska dela „Konji Svetog Marka”, „Zujte strune”, „Escenas picaras”; koncertantna dela „Igra drvenih štapova” za hornu i gudače, „Frula i flamingosi” za klarinet i orkestar; „Tri čudne ljubavi” za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar „Rukoveti”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare