Pijanista performans Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Cilj mi je da zaradim između 240 i 350 hiljada evra, kazao je za Nova.rs umetnik Andrej Josifovski Pijanista, uoči svog novog performansa koji je počeo u pet do 12 ispred Arhitektonskog fakulteta, na kojem je nedavno odbranio doktorat.

Sa natpisom „Dinar za umetnost i kulturu” Pijanista je izašao na ulicu da, kako kaže, zaradi koju paru za umetnost, „koja je u ovoj zemlji na prosjačkom stapu“.

– Dajte neke pare – uzviknuo je, simbolično, u pet do 12 kada je izašao na semafor ispred svog fakulteta ulični umetnik, arhitekta i asistent na Arhitektonskom fakultetu Andrej Josifovski Pijanista.

I samo što je stupio na semafor u Bulevaru kralja Aleksandra već su ga dve studentkinje Arhitekture donirale sa 300 dinara…

Pijanista performans Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Provlačeći se između tramvaja i kola koja su svaki čas stajala na semaforu neki su ga zbunjeno gledali šta tu radi, drugi pretrčavali ulicu da bi popričali sa njim ili mu udelili koji dinar. A tri studentkinje oduševljeno posmatraju njegov „prosjački performans“, a na naše pitanje koliko su spremne da mu daju, odgovaraju nam:

Pa dinar, nemamo ni mi, siromašni studenti…“

Na užarenom asfaltu, kako se upali crveno na semaforu, tako ide od automobila do automobila. I dok neki vozači, kao što i inače gledaju na svaku vrstu prosjačenja, spuštaju glavu ili odmahuju rukom, bilo je i onih koji su mu se iskreno pravdali da bi „dali, ali zaista nemaju“.

– Kao da ste mi dali – rekao bi im Pijanista.

Podiže svoj transparent „Dinar za kulturu i umetnost“, koji je na poleđini bio i u engleskoj varijanti „Coin for Art and Culture“ i ka putnicima u tramvajima. I neki se smeju, drugi mu mimikom iskazuju podršku, no stakla su nepremostiva brana da mu „dobace novac“…

Na sreću, bilo je mnogo onih koji su se smilovali na Pijanistin apel. Samo su mu kroz otvorene prozore svojih vozila dobacivali 10, 20, 50, 100, 200 dinara…

Pijanista performans Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Hvala vam – govorio je svojim donatorima gotovo klanjajući im se, ili stavljajući ruku na srce.

Dok ga ostavljamo na Bulevaru, ponosno diže levu ruku u kojoj je čitava „buksna love“ i poručuje nam:

– Ja više uopšte neću da se bavim svojim poslom!

Andrej Josifovski Pijanista pažnju šire javnosti skrenuo je prošle godine nizom provokativnih umetničkih instalacija i performansa izvedenih u Beogradu s ciljem da skrene pažnju na loše stvari u našem društvu

Najveću buru izazvala je njegova skulpturu „Keep Light“ („Osvetlimo“) u obliku u obliku velikog falusa od armature pred Skupštinu grada kao „opomena vlastima na šta sve troši novac dok decu lečimo SMS porukama“.

Tokom prošle godine postavio je i instalaciju u vidu Hristovog raspeća na stub sa kamerama na Novom Beogradu, poručujući da je „video nadzor naša nova religija”, potom  „Klackalicu za prekobrojnu decu“ na Bežanijskoj kosi, „odšljakao“ je i portret Novaka Đokovića od 264 kvadratna metra na teniskom terenu u istom naselju (Noletov portret od teniskih loptica uradio je zajedno sa teniserom  proletos i na terenima na Dorćolu), na Svetski dan reka portret TV voditelja Jovana Memedovića od 4.000 bačenih plastičnih boca na Savi.

Pre današnjeg performansa, u okviru svog projekta „Buđenje prirode – buđenje svesti“, ispred Narodne skupštine instalaciju od metala od metala u obliku velikog „točka“ za hrčke, kakvi se koriste u laboratorijama za oglede na životinjama dovoljno velikog da u njega uđe čovek da bi skrenuo pažnju na „najzagađeniji vadzuh na svetu, nelegalno otimanje planinskih reka njihovim usmeravanjem u cevi, izlivanjem otpadnih materija u reke, seču drveća, kontaminaciju plodnog tla…”, ali i kao „ilustraciju eksperimenta koji se već dugo sprovodi nad narodom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare