Pijanista i njegov otac dr Borko Josifovski Foto: Matija Jovandić/Nova.rs

Ne može se napred bez hrabrosti i ja podržavam to što on radi, kaže dr Borko Josifovski, nekadašnji direktor beogradske Hitne pomoći koji je prošao golgotu kao uzbunjivač u toj ustanovi, o radovima i društvenom angažmanu svog sina, uličnog umetnika i arhitekte Andreja Josifovskog Pijaniste.

Postavljanjem skulpture „Keep Light“ u obliku velikog svetlećeg falusa pred Skupštinu grada Beograda pre dve nedelje Andrej Josifovski Pijanista izazvao je buru u javnosti koja se još ne stišava. Postavljanje skulpture sa otvorenom porukom pratila je tada i policija. „Oni su kulturno, po službenoj dužnosti, radili svoj posao“, rekao je Pijanista tad i potvrdio je da je pomislio da će možda biti i priveden. I proletos mu je, kada je postavio svoj rad „Nova vera“ sa slikom raspetog Hrista na stub kamere za video nadzor na Novom Beogradu, policija pokucala na vrata.

Sa druge strane, ne gledaju baš ni svi građani blagonaklono na njegov rad. „Spreman sam na sve, godinama unazad smo na to navikli kao porodica. Bilo je tu ranije i raznih pretnji i svega“, objašnjava ulični umetnik.

Andrej Josifovski Pijanista Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok su se nedavno Beograđani fotografisali pored skulpture „Keep Light“, među okupljenima na Brankovom mostu te večeri bio je i dr Borko Josifovski. On je još 2005. godine, kao uzbunjivač, otkrio aferu „trgovinom smrti“ u Hitnoj pomoći i nakon toga su mu stizale pretnje zbog kakvih je morao da zatraži zaštitu.

Pitamo doktora Josifovskog šta se dešava kada Pijanista postavi neki rad u javnom prostoru, on pozove sina, a sin mu se ne javlja.

– Budemo zabrinuti kao njegovi roditelji i njegova majka i ja, jer nisu baš neka srećna vremena i svašta se dešava. Ali u suštini – „nije srpski ćutati“. Ne može se napred bez hrabrosti i generalno ja to podržavam. U svakom slučaju, slobodno mišljenje je nešto bez čega se ne može. I treba govoriti, otvoreno govoriti o onome što nas tišti, a sigurno da nas tišti. „Zlatno doba“ je, a vlada mrak – kaže dr Josifovski.

Pijanista je svojevremeno, kada je otvarao izložbu sa slikama svojih heroja u jednoj galeriji u Savamali, među radovima izložio i portret svog oca.

I dr Josifovski prati rad svog sina. Koji mu je najomiljeniji Pijanistin rad?

– Bilo je dosta tih radova. Ono kada je uklapao murale sa okolinom, onaj serijal na reci, recimo, sa onim plivačem. To je bilo prosto neverovatno, onaj plivač koji izranja, ili zaranja, sa onim kolebanjem vodostaja reke i pliva uzvodno. Simbolično je to bilo, da li neko traži sreću ili stalno ide „uz dlaku“ – priča dr Josifovski uz osmeh.

 

Postavljajući skulpturu „Keep Light“ pred Skupštinu grada, Pijanista je rekao, a na Brankovom mostu ponovio, da ona „nije nimalo zabavna, jer ona ponovo opominje društvo na razne probleme koje nam je ova godina ispostavila kao bilans“, među kojima je i to što „i dalje decu lečimo SMS porukama“. To da se deca leče SMS-ovima, kaže dr Josifovski, nikako nije u redu.

– Dao sam nedavno jedan intervju i prokomentarisao sam da mi je prosto nemoguće da se deca leče SMS-om i da za njihovo lečenje nema para. Nema toliko dece koja boluju od tih retkih bolesti, a ako se zna da se za zdravstvo izdvaja između 2,5 i tri milijarde evra, onda se postavlja pitanje gde odlazi taj novac. A po našem zakonu o zdravstvenom osiguranju, onaj ko ne može da se leči ovde, odnosno ne postoje uslovi da se leči ovde, mora da mu se obezbedi lečenje tamo gde to može. I to je jasno defininisano u zakonu – napominje dr Josifovski.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare