Foto: Printscreen/YouTube/SlobodnaZona/Image Capital Pictures / Film Stills / Sunset Box / Allpix Press / Profimedia/

Festival "Slobodna zona" otvoren je sinoć projekcijom filma "Nick Cave: Idiot Prayer", a filmofili će od danas osim u bioskopima 46 ostvarenja iz zvaničnih festivalskih selekcija moći da pogledaju i onlajn po ceni od tri dolara, a besplatno i 17 kratkih filmova srednjoškolaca iz programa "Future Is Here".

Publika „Slobodne zone“ će šest filmova moći da vidi samo u bioskopskim salama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. To su „Nick Cave: Idiot Prayer“ sa snimkom koncerta čuvenog kantautora koji je odsvirao sam letos u Rojal Albert holu, „Ovo je naša zemlja“ Lukasa Belvoa o samohranoj majci iz radničke klase koja se kandiduje za gradonačelnicu grada na severu Francuske, „Ponoćni putnik“ Hasana Fazilija o ličnom migrantskom iskustvu na krijumčarskoj ruti preko Balkana, igrani film „Nikad, retko, ponekad, uvek“ Elize Hitman o dve tinejdžerke u rurualnoj Pensilvaniji, „Kopač“ Georgisa Grigorakisa o „savremenom kauboju“ na severu Grčke i „O jednoj mladosti“ gosta „Slobodne zone“ Ivana Ramljaka.

Sa druge strane, 46 filmova koja će biti prikazana u bioskopima u okviru zvaničnih selekcija će, osim u bioskopima, publika moći pogleda onlajn, preko platforme „Kinokauch“, od 6. do 10. novembra, s tim što će za njih plaćati 2,99 dolara.

– Zainteresovani da filmove pogledaju onlajn to mogu da urade tako što uđu na sajt „Slobodno zone“, u programu nađu film i kliknu na njega, nakon čega će odatle biti preusmereni na platformu „Kinokauch“, gde se obavlja registracija preko mejla i karticom se plaća iznos od 2,99 dolara, koliko je okvirno i prosečna uobičajena cena ulaznica u bioskopima. Tada dobiju kod koji važi 24 sata, ali treba imati na umu da on važi samo sa adrese sa koje je obavljena prijava – navode organizatori „Slobodne zone“.

Međunarodna selekcija

U programu okviru međunarodne selekcije filmofili će onlajn moći da pogledaju izuzetan britanski dokumentarac o autizmu „Razlog zbog kog skačem je…“ Džerija Rotvela, animirani dokumentac „Moj omiljeni rat“ Ilze Burkovske Jakobsen (Norveška, Letonija) zasnovan na njenom odrastanju u SSSR-u, „Epicentro“ Huberta Sauperta (Austrija, Francuska) o „postkolonijalnoj“ Kubi, dokumentarac „Dobro došli u Čečeniju“ Dejvida Fransa (SAD) o grupi aktivista koji se suprotstavljaju anti-LGBTQ kampanji u toj zemlji, igranu francusko-alžirsku koprodukciju „DNK“, nemački biografski dokumentarac „Šlingetif – vrisak protiv ćutanja“ i igrani „Jalda, noć za oproštaj“ iranskog reditelja Masuda Bakšija.

„Horizonti Balkana“

Regionalna selekcija donosi igranu srpsku političku satiru „Uzidani“ Igora Simića, igrani film „Karturan“ rumunskog reditelja Livijua Sanduleskua i dokumentarac „Akada, moj dom“ njegovog zemljaka Radua Ćornićuka o porodici iz delte Dunava.

Pored njih, publika će u okviru ove selekcije videti i dokumentarce „U slavu ljubavi“ rediteljke Tamare Drakulić, hrvatski „Jedna od nas“ Đura Gavrana o grupi žena na proslavi 15 godina mature i grčki „Nedelje“ Aletee Avramis o svešteniku u SAD koji posle 30 godina napušta službu.

„Ženska linija“

Program „Ženska linija“ donosi dokumentarce „Toni Morison: delovi mene“ o američkoj nobelovki u režiji Timotija Grinfilda Sandersa, „Euforiju“ mađarske rediteljke Reke Sabo o preživeloj logorašici iz Aušvica koja u 90. godini učestvuje u plesnoj predstavi, „Telo ne laže“ Evelin Šnels o četiri „politizovane“ umetnice među kojima je i Marina Abramović, austrijsko-gruzijsko-srpsku koprodukciju „U slavu kraljici“ o četiri legendarne šahistkinje, kao i igrani film „Undine“ poznatog nemačkog reditelja Kristijana Pecolda sa Polom Bir u naslovnoj ulozi.

„EU – zona promena“

Ovaj program donosi igrani film „Pad kralja“ Rodriga Sorogojena o korumpiranom španskom političaru, francuske dokumentarce „Gagarin“ i „Mala devojčica“ Sebastiena Lifšica, kao i „Insajder“ o čileanskom špijunu u režiji Maite Alberdi.

„Zelena zona“

Program donosi tri ekološka dokumentarna filma: austrijsko-rumunsko-nemačku produciju „Šuma“ o „drvnoj mafiji“, „Lepši svet“ austrijskog reditelja Ervina Vagenhofera i „Tajni život drveća“ nemačkog reditelja Jorga Adolfa o autoru istoimenog bestselera Peteru Volebanu.

„Zona bez granica“

U ovom programu mogu se pogledati pet dokumentarnih i tri igrana ostvarenja. Tu su dokumentarci „Skok“ Giedre Žickite o litvanskom mornaru koji je u vreme Hladnog rata skočio sa svog čamca preko zaleđene vode na američki brod i traži azil, holandski „Gospođa F“ o borbi za rodnu ravnopravnost snimljen u Maroku, „Ćafir“ Nejre Latić Hulusić o mladom Bosancu odraslom u radikalnoj islamskoj komuni optuženom za teroristički napad, češke „Uhvaćene u mreži“ Barbore Čalupove i Vita Klusaka o „tri glumice, tri dečje sobe, 10 dana i 2.458 seksualnih predatora“, finski „Alto“ o čuvenom arhitekti i hrvatski „Da je meni ono što mi nije“ Višnje Skorin o pokušaju Sandre Jurak da se probije kao pevačica sa 50 godina.

U ovoj selekciji su i igrani filmovi „Znoj“ švedsko-poljskog seditelja Magnusa fon Horna i „Jelglava ’94“ Letonke Janis Abele.

U fokusu: Pjetro Marčelo

Publika će moći da pogleda tri filma poznatog italijanskog reditelja: ekranizaciju romana Džeka Londona „Martin Eden“, te dokumentarce „Čeljusti vuka“ o zatvoreniku koji se vraća kući u Đenovu i biografiju jermenskog sineste pod nazivom „Pelešjanova tišina“.

„Kinokauch predstavlja“

Sa ove platforme su se odlučili za igrane filmove: „Mustang“ (Turska), „Ovnovi“ (Island), „Šaulov sin“ (Mađarska) i „Pazolini“ Ejbela Ferare sa Vilijemom Defoom u naslovnoj ulozi, kao i za dokumentarce „Demokratija“ Dejvida Berneta o političkim zakulisnim radnjama u Evropskom parlamentu i „Slobodni da trčimo“ Pjera Morata o vremenu kada je ta fizička radnja bila zabranjena.

Selekcija 14+

Selekcija 14 + donosi tri igrana fima o tinejdžerim: švedski „Sune – dečak za sve“ Jona Holmberga, nemački „Roka – devojčica koja će promeniti svet“ Katje Benrat i danske „Krvne veze“ Žanet Nordal.

U okviru programa „Umetnost sećanja“ biće prikazan dokumentarac Jelene Radenović o monumentalnim obeležjima podignutim u vreme socijalizma na području bivše Jugoslavije.

„Future Is Here“

Onlajn može besplatno da se pogleda 17 kratkih filmova iz selekcije „Future Is Here“, u okviru kojih su ostvarenja srednjoškolaca, predstavljenih u saradnji „Slobodne zone“ i festivala „Doqufest“ iz Prizrena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar