Foto: Promo/Slobodna zona

Organizatori filmskog festivala Slobodna zona, koji će svećano biti otvoren u Kombank dvorani 5. novembra (19) projekcijom filma “Nick Cave - Idiot Prayer”, najavili su danas glavne festivalske naslove.

Film “Nikad, retko, ponekad, uvek” američke rediteljke Elize Hitman nudi moguće odgovore, kažu u Slobodnoj zoni, na veoma intimna pitanja koja socijalna radnica upućuje sedamnaestogodišnjoj Otum, o njenoj porodici, seksualnom zdravlju, navikama i osećanjima u savetovalištu za prekid trudnoće.

Dokumentarno ostvarenje “Razlog zbog kog skačem je…” vodi nas u svet dece i mladih sa autizmom i njihovih porodica. Nastao je po motivima istoimene knjige kao unutrašnji glas trinaestogodišnjeg autističnog dečaka Naokija Higašide.

Film “Gagarin”, priča o stambenom bloku koji je davnih šezdesetih godina prošlog veka za radničku klasu na periferiji Pariza izgradila KP Francuske. U duhu prijateljstva dve zemlje slavni Jurij Gagarin, prvi čovek u svemiru, lično je 1963. godine prisustvovao otvaranju građevine koja je zamišljena kao simbol bolje budućnosti za radničku klasu. Rediteljski par Liatar/Truil 2019. godine zatiču kultnu građevinu u “neslavnom stanju”. U tom stambenom bloku kome preti rušenje smeštaju filmsku priču o šesnaestogodišnjem Juriju.

Dokumentarni eko-triler “Šuma” otkriva kako koncerni širom sveta zarađuju milijarde dolara ilegalnom sečom drveća, od sibirske tajge preko rumunskih šuma do prašume u Peruu. Potrošači Prvog sveta raduju se niskim cenama u prodavnicama stolarije i nameštaja, ali bi verovatno bili šokirani kada bi znali poreklo ove robe. Ovaj film na uzbudljiv način kombinuje istraživačko novinarstvo i međunarodnu špijunažu i otkriva razmere ekološkog kolonijalizma širom sveta, ali i u našoj neposrednoj blizini.

Filmski portret književnice Toni Morison “Toni Morison: delovi mene“ reditelja Timotija Grinfild-Sandersa nastao je iz serije intervjua sa ovom nobelovkom i trinaest njenih savremenika uklučujući Opru Vinfri, Anđelu Dejvis i Fren Lebovic. Njen rad i njen život stavljeni su u širi istorijski kontekst borbe za emancipaciju i slobodu – od pokreta Black Power do današnjeg Black Lives Matter.

„Toni Morison: delovi mene“,, Foto: Timothy-Greenfield-Sanders

Festival Slobodna zona ove godine prikazaće 35 filmova. Novina je da će deo festivala ići onlajn putem platforme KinoKauch.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, Kombank dvorane, Art bioskopa Kolarac, Jugoslovenske kinoteke, Bioskopa Fontana, bioskopa Cine Grand BIG Rakovica, Kulturnog centra Novog Sada, Niškog kulturnog centra, Cineplexxa Niš.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar