Foto: Shutterstock, Nova.rs

Svako leto ista priča - „patriote“ analiziraju ko je od funkcionera uhvatio boju pod hrvatskim suncem. Ko biva, veći si Srbin, patriota i bolji čovek ako zaobilaziš taj deo Jadrana.

Setite se kad je onomad predsednik Aleksandar Vučić ribao Zorana Babića Vazduplohova što je letovao kod druga na Brionima. Poručio mu da nađe druga u Sopotu, pa tamo da letuje.

Teže mu je pala ta „afera“ nego ono kad je nastradala Stanika Gligorijević u koju se zakucala njegova škoda, a dva minuta s kamera sa naplatne rampe u Doljevcu javnost još ne sme da vidi.

Narodni poslanik Vladimir Đukanović je kolegama poručio da svako ko je član SNS, a plaća turističke aranžmane u Hrvatskoj, nema potrebe da mu se javlja.

I naravno, kad s ove strane imate kampanju da se ne letuje u Hrvatskoj, onda mediji iz „lijepe njihove“ lepo nađu tajkune bliske ovdašnjem režimu (on im je omogućio da se obogate, dobijaju velike poslove i učestvuju u punjenju partijske kase) koji svakog leta ostavljaju desetine i stotine hiljada evra u budžet vlade Andreja Plenkovića.

Kad im je ova vlast omogućila da postanu to što jesu, onda mogu da popiju po koju ćušku od svojih patrona iz vlasti.

Ali, vikarni episkopi naprednjačkog ajatolaha ovakve packe dele i običnim građanima koji su se odlučili da letuju u Mletcima.

Kakav je to establišment koji poručuje građanima gde da troše svoj novac i provode godišnje odmore?

Ima li Srbija većih problema od toga gde letuju njeni građani? Naravno da ima i u tome i jeste stvar. Naprednim tribunima, popečiteljima i upraviteljima lakše je da se tako istaknu kao patriote nego da rešavaju realne probleme. Bolje je govoriti o letovanju u Hrvatskoj nego o poskupljenju struje, ceni ogreva koja je otišla u nebesa, uvođenju sankcija Rusiji, nastavku kosovskog ciklusa…

Kad smo već kod kosovskog ciklusa, nije zgoreg podsetiti da su – uprkos teškim rečima, tenzijama i zveckanju oružja – Vučić i Aljbin Kurti praktično u koaliciji u kosovskoj vladi u kojoj učestvuje Srpska lista, produžena ruka Srpske napredne stranke na Kosovu. Što sam u ovaj balkanski bućkuriš uključio i Kosovo? Pa zato što je u pitanju slična matrica. Glasovi se dobijaju podizanjem larme i tenzija, a ne zdravim razumom. Privatni odlazak Vučića u Jasenovac, uz nekoliko kamera iz biranih redakcija, kao i zabrana iz Zagreba da do nje dođe podigli su tenzije, a obe vlasti, i ova nažalost naša i ona nažalost njihova, uknjižili su poene kod svojih birača.

Kakve veze ima Jasenovac s letovanjem u Jelsi? Isto kao što stradanje čegarskih junaka ima veze s čvarenjem u Kušadasiju, ili kao pokolj u Surdulici s brčkanjem u Černomorecu, gde je Siniša Mali pazario 24 stana. Znači, nikakve iliti – slobodno letujte u popularnim balkanskim letovalištima, samo pazite gde ostavljate papuče. Na balkanskim plažama i dalje se mažnjava sve.

Komentari

Svi komentari (5)