Foto: Nova.rs

Nakon što je upisivanje novih zainteresovanih građana za kupovinu ogrevnog drveta u JP Srbijašume privremeno obustavljeno, kontaktirali smo stovarišta koja prodaju ogrevno drvo u želji da proverimo kakva je situacija na domaćem tržištu. Čini se da su najave teške zime koja nam predstoji "urodile plodom", pa ja već sada, više nego prethodnih godina, planula kupovina drveta, čija je cena po metru sada od 10 do 12.000 dinara.

„Što se tiče nabavke – to  je totalna katastrofa. Sve što nabavljamo je od privatnika. Nismo radili sa Srbija šumamama. Mogu da vam kažem da je drvo u nabaci, u odnosu na prošlu godinu poskupelo za oko 60%, ali da to ne ometa građane, jer je potražnja mnogo veća nego prethodnih godina“, navodi vlasnik jednog od stovarišta.

Dodaje i da navala građana ima veze sa najavama teške zime i da su ljudi uplašeni.

Problem imaju i dobavljači uglja, koji u proteklom periodu nisu uvezli gotovo ništa, a navode da je interesovanje građana, takođe, veliko.

„Mi smo konkretno na Zrenjaninskom putu, pokušavamo da dođemo do novih količina uglja, ali stalno govore kako je neki remont i baš nam teško ide“, kaže zaposlena na jednom od stovarišta uglja.

PROČITAJTE JOŠ

Portal Nova.rs potražio je detaljnije informacije od preduzeća „Srbija šume“, a koje su tiče njihove odluke da obustave upisavanje zainteresovanih građana za kupovinu ogrevnog drveta.

Ogrev u Srbiji skuplji nego u Austriji

Tona peleta u Srbiji je za 130 evra skuplja nego u Austriji, dok je cena kubnog metra ogrevnog drveta duplo viša. Kada se uporede ove cene osnovno pitanje je ko građane Srbije „dere“ i naplaćuje astronomske cene. Sagovornici „Nove“ kažu da je krivaca nekoliko, ali da je glavni zapravo država.

Kada je pravo vreme da kupite drva? 

Profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić apelovao je  na građane koji za ogrev koriste drvo i pelet da ih kupe što pre jer se, kaže, može dogoditi da u oktobru ionako visoke cene budu još veće.

„Nadam se da će tema energenata za ogrev doći na dnevni red Vlade Srbije i da će ona iskoristiti svoj autoritet da u razgovoru sa ključnim igračima na tržištu uspostavi stabilan nivo cena, a ukoliko se to ne dogodi, cene će biti još veće“, upozorio je Glavonjić u izjavi Tanjugu.

On kaže da se takva situacija sa ogrevom nije desila u proteklih 30 godina i da je posledica ogromne potražnje za ogrevnim drvetom i drvnim peletom, te da je tržište odreagovalo u segmentu cena.

BONUS VIDEO: Dejan Gavrilović_ Cena ogreva neopravdano raste

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare