Foto:Shutterstock/lkonyaa/Dragan Mujan/Nova.rs/BETAPHOTO/AP Photo/Darko Vojinovic

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, političar blizak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ovih je dana prozvao Srbe koji letuju u Hrvatskoj u vreme kada se obeležava godišnjica akcije Oluja. On, kako je rekao, "nikad neće razumeti Srbe koji su ovih dana u Dalmaciji, Istri, na ostrvima, na odmoru".

„Mora da je gadno i prilično neugodno 5. avgusta biti Srbin u Dalmaciji ili negde na odmoru na Jadranskom moru u Hrvatskoj jer će oni slaviti i pričati da su pobedili proteravši Srbe. Jedino da ronite ceo dan, da uzmete veliku bocu kiseonika, da idete pod more i da se pravite da se to ne događa i da su oko vas baš pristojni ljudi“, izjavio je Vučević.

No, još od početka novog milenijuma, kada su preduzetnici počeli masovnije kupovati jahte, Paklenska otrva, marina Palmižana i restorani u hvarskom omiljena su odredišta jahti u vlasništvu preduzetnika, sportista i estradnih zvezda iz Srbije. Deo tih jahti je na stalnom vezu u Crnoj Gori, ali nije zanemariv broj onih koje imaju stalni vez u hrvatskim marinama, piše Jutarnji list.

Iz hrvatskih marina za koje se kako Jutarnji list tvrdi, pouzdano zna da imaju na vezu jahte u vlasništvu firmi iza kojih stoje preduzetnici iz Srbije uglavnom se dobija isti odgovor i to isključivo zbog izjava Vučevića.

Foto: Shutterstock

„Molim vas, nemojte me ovaj put spominjati u tekstu. Dugo godina imamo goste iz Srbije i to su odlični gosti i naši prijatelji, ali vam ne možemo otkriti njihova imena“, kažu vlasnici i menadžeri marina.

Neki od srpskih preduzetnika koji imaju vez u hrvatskim marinama vrlo su bliski vladajućim strukturama toj zemlji. Posebno se ističu dva imena koji imaju vez u Hrvatskoj, a privrženi su Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Upada u oči

U oči prolaznika i šetača upada 30-metarska jahta Azimut „Millennium II“. Reč je o luksuznoj jahti vrednoj oko osam miliona evra čiji je vlasnik Ivan Bošnjak. Bošnjak je sa Stojanom Vujko i Draganom Kilibardom suvlasnik kompanije KBV. Ta je građevinska firma kako tvrde u beogradskim poslovnim krugovima, poslovno vezana za sve projekte Srbijagasa za koji izvodi radove na svim gasnim postrojenjima na Južnom toku, danas poznatijem kao Turskom toku.

Viktor Orban, Aleksandar Vučić i Miloš Vučević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Bošnjakova firma dobila je i vredne poslove na gradnji kanalizacionih čvorišta, a izvođač je radova i na najvećem projektu u Srbiji – „Beograd na vodi“.

Iako Aleksandar Vučić slovi kao navijač Crvene zvezde, sportski radnici u Srbiji, ali i u čitavom regionu, doživljavaju ga kao veliku podršku rada sportskih klubova. Bez obzira na to što su Partizan i Crvena zvezda večiti rivali i u fudbalu i u košarci, ne može se iz krugova bliski košarkaškom klubu Partizan osporiti Vučićeva podrška i ovom klubu, koji je i za sledeću sezonu okupio roster vredan 10 miliona evra. Osim ljubavi prema košarci, Vučića svakako veže i prijateljstvo s predsednikom KK Partizan Ostojom Mijailovićem koji u marini hotela Le Meridien Lav na vezu ima 25-metarsku jahtu Azimut, vrednu oko pet miliona evra.

Ostoja Mijailović 43-godišnji preduzetnik dugo je bio član stranke Nova Srbija koju je napustio pre sedam godina i prešao u Srpsku naprednu stranku. Bio je i u Upravi FK Partizan, a izjave ovih dana vezane uz neke članove uprave ovog fudbalskog kluba u beogradskim krugovima tumače se kao njegova ambicija da kontroliše i fudbalski klub.

Mijailović je ustvari više povezan s bratom Aleksandra Vučića, Andrejem Vučićem, piše Jutarnji list. Osim prijateljstva, spekuliše se u poslovnim krugovima, Mijailovića i Andreja Vučića veže i partnerstvo u osiguravajućoj kompaniji OMR Group iz Beograda. Doduše, Mijailović je to više puta demantovao. Takođe, Mijailović je jedan od najuspešnijih zastupnika brenda Jaguar Land Rover u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:

Cepter i Šebulov

Dugi niz godina na našoj strani Jadrana nije retkost videti jahtu „joyMe“ Filipa Ceptara koja je sagrađena u Kraljevici, a potom rekonstruisana u NCP-u.

Na srednje i južnodalmatinskim ostrvima može se gotovo čitavo leto videti jahtu poduzetnika Dragana Šebulova, predsednika Hrvačkog kluba Radnički iz Beograda, vez u jednoj marini na splitskom području imao je Milan Popović, a dugi niz godina stalni vez u hrvatskim marinama ima Milan Beko, vlasnik kompanije Worldfin i Luke Beograd. Vez u marini hotela Le Meridien Lav ima Dragoslav Dika Micić, jedan od vlasnika logističke firme MD International, zastupnika Henkela koji je čest gost restorana na Palmižani i najverovatnije je i u ovom trenutku njegova jahta usidrena u nekoj uvali u blizini Hvara.

Micić, kao i Lajoš Čakanj iz Subotice, koriste vez u Marini hotela Le Meridien Lav. Na splitskom području vez za jahtu ima i preduzetnik Miloš Ljuljić. On je vlasnik hotela Srbija u Beogradu i suđeno mu je zbog afere Hypo Alpe Adria Bank.

BONUS VIDEO: Jahta Romana Abramoviča uplovila u Tivat

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare