Piše Milenko Vasović: Univerzitet je poražen

Kolumne 26. maj. 202109:28 > 09:5619 komentara
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Naslov je mogao da bude i „Zbogom autonomijo“ ili „Osveta rektorki“, a zašto ne i „Mali se sada smeška“. Jedan bivši ministar, gospodin kvarcovani, može svom šefu da raportira - zadatak je obavljen. I da računa na nagradu, povratak u kabinet posle prvih izbora.

Kome iz ovih nekoliko redaka nije jasno šta se juče dogodilo na Univerzitetu u Beogradu, evo dodatnog pojašnjenja. Državna glasačka mašinerija uspela je da zgazi volju najvišeg stručnog organa Univerziteta i za rektora proglasi drugoplasiranog kandidata.

I još malo detalja: Senat Univerziteta, u kome su i dekani svih fakulteta, 12. maja je glasao – dosadašnja rektorka 27 glasova, a protivkandidat 17. Juče je Savet Univerziteta u kome sedi i 12 predstavnika Vlade sve preokrenuo (glasanje 23:17). Za novog rektora proguran je dekan Arhitektonskog koji je, kakva slučajnost, podržao gradnju Beograda na vodi. I pride je u Skupštini FK Crvena zvezda.

Zamislite da je Izborna komisija 2017. iz nekog razloga za predsednika Srbije proglasila Sašu Jankovića, a ne Aleksandra Vučića koji je ubedljivo pobedio. Nastao bi haos u državi. Ili, recimo, da su na Vimbldonu 2014. rekli jeste 3:2 za Đokovića, ali pobednik je Federer. I takva čuda su moguća, samo onda mora da postoji mnogo, mnogo jak razlog.

U slučaju sadašnje rektorke Ivanke Popović takvog razloga nema. Kolege su je ubedljivo podržale, borila se za povratak dostojanstva i autonomije Univerziteta što je kamen u cipeli za svaku vlast u Srbiji. Ni jedan jedini dinar za njenog mandata nije ukraden ili zloupotrebljen, govori predsednik Saveta. I šta onda nije u redu, šta je to navelo isti taj Savet da prvi put u istoriji kontrira i menja glasanje Senata?

Ako se išta još aktuelnoj rektorki može prebaciti to je popuštanje pred otvorenim nasrtajem iz redova SPC da kadriraju na Univerzitetu, odnosno Bogoslovskom fakultetu. Duboko verujem da se i sama kaje što je tražila kompromis tamo gde ga ne može biti.

No nije joj to „došlo glave“, već plagijat ministra finansija i razumevanje za studente koji su zbog tog prepisivanog doktorata u jednom trenutku blokirali zgradu Rektorata. Sada će u isti Rektorat sesti, kao prorektor, dekan na čijem je fakultetu i začet taj „doktorat“. I na čijem fakultetu studenti plaćaju penale ako ne izađu na ispit.

Nije ovde samo reč o budućoj ekipi koja će voditi Beogradski univerzitet. Među njima ima onih koji zaslužuju poštovanje, u pitanju je nakaradna ideja da se sve drži pod kontrolom od mesnih zajednica do Vlade i parlamenta. Da niko i nigde ne bude izabran bez blagoslova vođe.

A vođa će nagraditi poslušnost i izabranih i onih koji su dizali ruke. Pratite samo kako će munjevito napredovati studenti koji su „prodali“ svoju rektorku, šestoro njih je imalo pravo glasa. Pratite i tragove novca, država će znati da odreši kesu, a vodite računa kako će u svetu biti rangiran najbolji srpski univerzitet.

Sve što naprednjački režim bira, postavlja, imenuje zapravo je samo novo traganje za kvalitetima Zagorke Dolovac. Za novim monama, palmama i drobnjacima. Za magarcima koji su doživeli prosvetljenje. Svuda mora biti pouzdan i proveren kadar, u medijima, u crkvi u sportu… To je razlog zašto Ivanka Popović nije mogla da prođe.
Univerzitet je u programu upodobljavanja, malo je profesora, još manje dekana koji će progovoriti o nametanju uprave najznačajnijoj obrazovnoj instituciji. Što strah, što privilegije, što primeri profesora Vujačića, profesorke Popović i drugih progonjenih i obespravljenih dovoljno opominju.

Samo onaj ko ućutka Univerzitet ubija sve. I mišljenje i slobodu i napredak i čitav narod. Ako se preplašeni, poniženi i osiromašenu uopšte mogu nazvati narodom.

Komentari

Vaš komentar