Vladan Đokić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, novi je rektor Beogradskog Univerziteta. Za njega je glasalo 23 od 41 delegata na izbornoj sednic, na kojoj je poražena aktuelna rektorka Ivanka Popović. Izabrana su i četiri prorektora - iz Đokićevog tima.

Sednica Saveta Univerziteta u Beogradu održana je sa početkom u 13 sati. Dešavanja u zgradi rektorata BU moći ćete da pratite uživo na portalu Nova.rs.

15:00 Novi rektor: Velika čast i obaveza

„Ovo je velika čast i obaveza. Najbitnije je da se Univerzitet ujedini. Da se sve članice pitaju i da odluke donosimo konsenzusom. Neće biti revolucije“, rekao je, između ostalog, Đokić u prvoj izjavi za medije nakon izbora.

14:50 Izabran i Đokićev tim

Za prorektore BU izabrani su dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić, te Zorica Vujić i Dejan Filipović. Svi oni deo su tima novog rektora Đokić.

14: 37 Biraju se prorektori

14:25 Izabran novi rektor – Vladan Đokić

Za novog rektora Beogradskog univerziteta izabran je Vladan Đokić, dosadašnji dekan Arhitektonskog fakulteta. Za njega su glasala 23 od 41 delegata.

14:00 Završeno glasanje, u toku brojanje 

13:55 Počinje glasanje

13: 50 Komisija se povlači

Pristupa se glasanju. Kako javlja reporter Nova.rs, komisija će najpre spremiti glasačke listiće, a glasaće se tajno.

13:45 Popović: Kvalitet okosnica Iniverziteta

Rektorka Popović istakla je kvalitet BU kao ključni cilj:

Ivanka Popović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Kvalitet je bio okosnica našeg Univerziteta. Okolnosti oko korone su izmenile način rada naravno. Zaista, neće više biti isto kao pre korone. Uspeli smo da ostvarimo članstvo u Evropskoj univerzitetskoj alijansi, pa se naši motivi mere na evropskom nivou. Na zapadnom Balkanu smo jedini članovi ove alijanse. Najvažniji fokus jeste kvalitet.

13:35 Đokić: Pet ključnih ciljeva

Kandidat Vladan Đokić naveo je pet ključnih ciljeva svoje rektorske platforme:

Vladimir Đokić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Univerzitet mora da formira nove studentske programe i da ostane lider u regionu, kao vodeća institucija. Pet su ključnih ciljeva: afirmisanje strateških pozicija članica univerziteta u Beogradu; ravnopravnost i koordinacija članica Univerziteta; povećanje studentskog standarda; digitalizacija; bolja organizacija uprave BU“.

13:20 Usvojena izborna komisija, kreću izlaganja programa

Na čelu izborne komisije za izbor rektora BU biće Milan Martić. Kandidati su počeli da izlažu svoje programe. Prvi kreće profesor Đokić.

13:15 Treća tačka – izbor rektora

Sednica je već stigla do treće tačke, koja se odnosi na izbor rektora. Pre samog izbora, potrebno je da se formira izborna komisija. U toku je izlaganje procedura za izbor rektora – kako su predloženi kandidati i kako će biti birani.

13:00 Počela sednica

Sednica Saveta univerziteta počela je minutom ćutanja za nedavno preminulog Bratislava Petkovića, bivšeg ministra kulture Srbije. Sednicom predsedava Aleksandar Popović, profesor Hemijskog fakulteta, koji je imao i zapaženu političku karijeru u okviru DSS. Konstatovano je da postoji kvorum za održavanje sednice. Usvojen je i dnevni red sednice.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

12:45 Kako ide procedura

Početkom maja utvrđena je konačna lista kandidata za izbor rektora, izbor je sveden na dva imena: trenutna rektorka dr Ivanka Popović, koja je i redovna profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta i dr Vladan Đokić, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta.

Oni su dobili podršku više od trećine fakulteta, čime su ispunili formalne uslove kako bi se kandidovali. Prema saznanjima Nova.rs, u ovom trenutka Popović je bliža drugom mandatu, nego Đokić prvom.

Prema dosadašnjoj praksi, onaj ko dobije najveći broj glasova na Senatu po pravilu na Savetu UB bude i izabran na rektora, jer je to svojevrsna poruka koga akademska zajednica želi na čelu Univerziteta.

Novi mandat rektora zvanično bi treblao da počne 1. oktobra.

12:30 Ko su kandidati

Aktuelna rektorka BU završila je Tehnološko-metalurški fakultet, gde je magistrirala i doktorirala i „prošla sve stepenice do zvanja redovne profesorke“. Studije hemijskog inženjerstva započela je 1976. godine na Univerzitetu Merilend u SAD, a nastavila ih na beogradskom TMF-u, gde je i doktorirala.

Za rektorku BU izabrana je u oktobru 2018. godine, a u žižu javnosti je dospela kada je u septembru postigla dogovor sa studentima iz pokreta „1 od 5 miliona“ koji su blokirali rektorat zahtevajući da Univerzitet donese odluku o tome da li je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat.

Beogradski univerzitet, rektorat. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vladan Đokić (1963) je nakon završenih studija na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu (1988) magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu (1991) i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1998).

Gostujući je profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. U javnosti je postao poznat poslednjih nedelja pošto mu je javnu podršku u izboru za novog rektora BU pružio bivši ministar prosvete Mladen Šarčević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare