Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Radio sam kratko u redakciji Dnevnog telegrafa, koja je bila smeštena na četvrtom spratu ogromne Borbine zgrade. To zdanje i danas izlazi na dve ulice, ima više ulaza i dok se nisu pojavile kamere bilo je idealno mesto za tajne kontakte.

Tako u ondašnji Telegraf banuše bivši visoki oficir vojne obaveštajne službe i „neki naš čovek“ koji živi u Amsterdamu. Prvi je došao kod prijatelja urednika, drugi da se žali kako je u Holandiji jaka antisrpska propaganda.

Nekoliko meseci kasnije jedan od kolega donese neki tekst u kome je prilično uverljivo bilo ispričano kako deo ondašnje Vojske Jugoslavije učestvuje u isporuci ekstazija, gle čuda, u Holandiju. I kao akteri se pominju upravo ona dva lika koja su „slučajno“ prošla kroz zgradu Borbe.

Hoću da kažem kako određeni državni krugovi u Srbiji imaju višedecenijsko iskustvo s opijatima. I nije nikakvo čudo što su plantažu marihuane Jovanjica „čuvali“ policajci, pripadnici BIA i vojne službe.

Jovanjica je samo jedna karika u lancu. Kad je pukla traži se zamena pregrupišu se snage i posao ide dalje. Udbini „genetičari“ nudili su, kako čujem, seme marihuane još nekim gazdinstvima. I ne bih smeo da se zakunem da taj biznis model nije već negde prekopiran.

Daj bože da grešim, ali mi se čini da te razne Udbe ništa drugo i ne rade nego jure protivnike režima i drže promet narkotika pod kontrolom. Ide to jedno s drugim, oni štite vlast, a vlast čuva njih i njihov kriminal. Kamo sreće da ih je Đinđić posle 5. oktobra raspustio.

I ova povremena hapšenja samo su, „planirani gubici“. Nije to rezultat rešenosti države da se obračuna s tim zlom i tim bandama. Sve to neodoljivo podseća na nekadašnju Kolumbiju: delovi policije, vojske, službi i politike su biznis partneri narko mafija. Iz posla se izbacuju samo oni čije hapšenje traži američka DEA.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako je i kod nas pao onaj bračni par koji je prenosio narko novac iz Holandije u Srbiju i Crnu Goru za klan Radoja Zvicera. Teško da su se policajac Danijel i njegova supruga Dušica, agentica BIA, sami prijavili za to. Pre će biti da im je rečeno. E kad je Europol provalio čitavu priču, onda je Vulin morao da ih pohapsi. I da se pohvali, naravno.

Ali niko u BIA ni u policiji neće biti smenjn, niti otpušten zbog toga što su im službenici deo narko klana. Baš kao i u slučaju Jovanjica, koja je pukim slučajem otkrivena. Nekada su se te veze dilera i agenta službi krile, sada nema potrebe. Prosto impresionira lakoća s kojom se o tome priča, kao o palačinkama s džemom. Naši su dileri, naša je vlast, sudovi, tužioci… I logično je da Koluvija bude u Vučićevoj delegaciji privrednika, i logično je da posle Vučić pita što je taj čovek u pritvoru. I nema ništa normalnije nego da nam predsednik objasni o čemu su pričali šef BIA i vlasnik Jovanjice. Da je to bio jedan „bezvezni razgovor“.

Jer svuda u svetu bezvezno ćaskaju šef tajne službe i vlasnik plantaže marihuane. To je deo bontona i onda vlasnik ispriča kako ide biznis i pita šefa treba li mu kakva donacija. I bi donacija. Što reče vođa, pa nisu ubili čoveka.

Nego, imam ja pitanje za doktorku Danu Grujičić. Da li je uništeno 118 buradi benzil-hlorida koje je policija zaplenila u januaru u Vlaškom Dolu. Za neupućene, ovo je sirovina dovoljna za pravljenje 50 tona spida koji na tržištu vredi pola milijarde evra.

Neka Dana priupita Vulina šta je sa tom sirovinom. Valjda se to tiče i nje kao predsednice Komisje za psihoaktivne kontrolisane supstance.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (3)