Ivan Mrđen Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Mesec dana fudbalske svetkovine okončano je juče, pa mi ne zamerite što ću još jednom o “najvažnijoj sporednoj stvari na svetu”. Ma šta mislili i ma šta postepeno saznavali o World cup Qatar 2022, bilo je to uzbudljivo svetsko prvenstvo, pokazalo se u kom pravcu ide savremeni fudbal i potvrdilo se da više niko nema “tapiju” na ovu igru.

Takav fudbal imaće i publiku, koja je, još jednom se pokazalo, aktivni sudionik pretvaranja fudbalskih predstava u vrhunski spektakl. Vatrometi, zastave, himne, bučne najave, navijački kostimi, dresovi i mejkap… sve to ipak ne vredi mnogo ako na terenu nema istinskih asova. Poput Mesija, Grizmana, Modrića, Zijeha… (redosled je napisan desetak sati pre završetka velikog finala).

PROČITAJTE JOŠ:

Nije tajna da su domaćini i organizatori ovog šampionata bili prilično razočarani kad je u odlučujućoj utakmici afričkih kvalifikacija 29. marta ove godine reprezentacija Senegala, na penale, izbacila državni tim Egipta. Prvenstveno zbog Mohameda Salaha, ubedljivo najpopularijeg fudbalera u arapskom delu sveta, čiju slavu nisu uspeli da ugroze ni podvižnici u dresovima Maroka, koji su kući poslali Belgijance, Špance i Portugalce.

Šta znači i kakvim magnetizmom zrači jedna takva fudbalska zvezda, video sam u petak uveče na utakmici Liverpula i Milana u okviru Super kupa Dubai 2022, na kome su još učestvovali londonski Arsenal (inače pobednik turnira) i Olimpik iz Liona. Iako su sve ekipe nastupale bez igrača angažovanih u različitim reprezentacijama, ipak je bilo asova zbog kojih je vredelo povesti decu na stadion lokalnog kluba Al Nasr, kao što su Edegor, Nketiah, Tonali, Akantara, Lakazet…

Ali, bez Mo Salaha čitav događaj ne bi mnogo odmakao od uobičajenog “tezgarenja” velikih klubova po egzotičnim destinacijama u pauzama domaćih šampionata.

I već poslovično pružanje šanse mnogobrojnim rezervistima u drugom poluvremenu, ne važi kad je u pitanju Liverpulova “jedanaestica”. Salah je na terenu ne samo proveo već i izgarao za svaku loptu više od osamdeset minuta, postigao jedan gol i imao još desetak atraktivnih šuteva i dodavanja, ali sam mojim unucima Petru i Filipu pokušao da ukažem da je daleko važniji utisak da se on sjajno zabavlja i da zaista uživa u toj igri. A bez toga nema pravog fudbala!

I deca su uživala… Nije baš Enfild, ali vredelo je slušati desetak hiljada pristalica Liverpula kako pevaju “You’ll Never Walk Alone”, uživati u nastojanju grupe njihovih vršnjaka da dozovu i posle utakmice dobiju dres 19-godišnjeg Harvija Eliota, uz pet lepih golova i atraktivnog izvođenja penala za dodatni bod… bilo mi je žao svih onih dečaka kojima prvo iskustvo “s tatom na utakmicu” neće biti tako sadržajno i baš pravo fudbalsko.

Mislio sam da sam 28. novembra i utakmicom reprezentacije Srbije u Dohi, onoj sa Kamerunom, stavio tačku na tu vrstu životne radosti. Zbog Salaha sam ove tople decembarske večeri, ovde u Dubaiju, ponovo osetio zašto sam godinama išao na fudbalske utakmice. I zašto sam prestao kad više nije imalo šta da se gleda!

BONUS VIDEO: Beograđani o eliminaciji srpske fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u fudbalu