Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Dve kese, tri hiljade, šta sam kupila – ništa”, tako sve češće počinje izveštaj moje supruge kad se vrati iz obližnjeg supermarketa.

To isto saopštio je ovih dana i Republički zavod za statistiku. Potrošačke cene u julu 2022. u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, veće za 12,8 odsto. Hrana je poskupela 20,3 odsto, najviše meso – u proseku za 25,6 odsto, slede kafa, čaj i kakao sa porastom cene od 24,7 odsto, pa riba sa 21,9 odsto i mleko, sir i jaja koji su poskupeli za 21,7 procenata.

Hleb i žitarice su za 12 meseci poskupeli 20,5 odsto. Alkoholna pića i duvan 7,2 odsto, a odeća i obuća 5,5 odsto. Rente za stanovanje su više 20 odsto, a čvrsta goriva su poskupela 35 odsto. Restorani i kafići su poskupeli 13,5 odsto…

To sve prilično dovodi u sumnju “zbirnu ocenu”, tim pre što u odnosu na prošli jul nije pojeftinila nijedna usluga, niti proizvod.

“Život je ono što prolazi dok vi radite nešto drugo”, grafit je kod ulaza u restoran “Korčagin” mog prijatelja Vojina Cucića. Komentar “na prvu loptu” bio bi da je sve ovo čime nam zaokupljuju pažnju u poslednjih mesec dana (Jasenovac, hrvatsko more, srpska ledi Di, sankcije “majčici”…) samo magla za činjenicu da je litar mleka “kravica” sa 2,8 mlečne masti u pomenutom supermarketu u poslednja četiri meseca stajao 89, pa 94, pa 99, pa 108, a na poslednjem računu vidim 115 dinara.

Umesto komentara navešću reči jednog komšije, upućene mojoj supruzi dok je gunđala što radi samo jedna kasa. A već je bila iznervirana, jer joj se nešto pre toga nevešta, nepristojna i do zla boga spora radnica na delikatesu obratila sa “šta hoćeš”: “To nam namerno rade. Ljutimo se na jadne žene, a sve poskupelo!”

Inflacija je ono što prolazi dok se mi ljutimo zbog nečeg drugog!

 

****

BONUS VIDEO: Danica Popović: Ne treba da se plašimo jeseni inflacija će biti oko 20%

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Svi komentari (0)