Procurile informacije o Gugl projektu: Omogućiće – supersluh

IT 05. mar. 202117:15
Podeli:
Foto: Shutterstock

Gugl razvija poseban uređaj prepun senzora i mikrofona zahvaljujući kojem bi mogli da se izoluju pojedinačni glasovi iz mase ljudi, ali i koji bi mogao da omogući još bolji sluh.

Pre više od deset godina osnivači Gugl Leri Stranice (Googlea Larry Page) i Sergej Brin osnovali su novo odeljenje kompanije “X” čiji je zadatak bio da razvije napredne i nove tehnologije zahvaljujući kojima bi svet jednog dana mogao postati radikalno bolje mesto. Tokom tog razdoblja uložili su milijarde dolara u brojne projekte – od autonomnih automobila, dostavnih dronova, pametnih naočara, internet balona itd., a iako su od mnogih odustali, nastavili su s projektima koji su bili najperspektivniji pa su neki od njih poput Vajma i Vinga (Wayma i Winga) postali posebne kompanije.

Pročitajte još:

Informacije o sledećem u nizu takvih projekata, o kojem se službeno još ništa ne zna, podelili su anonimni radnici kompanije sa medijima, a odnosi se na uređaj koji bi ljudima mogao omogućiti – supersluh. Kodno ime projekta je Volverin (Wolverine) i prema njegovom opisu, čini se kao da je reč o komadu hardvera iz nekakvih špijunskih filmova o Džejmsu Bondu. Naime, taj uređaj bi trebalo da se sastoji od brojnih senzora koji bi mogli iz velike mase ljudi da izoluju pojedinačne ljudske glasove. To znači da bi Volverin osobi koja ga nosi trebao da omogući da se, uprkos žamoru, buci i brojnim glasovima drugih osoba, fokusira samo na ono što govori jedna osoba u toj velikoj grupi ljudi.

Guglovom projektu do sada su se pridružili brojni stručnjaci za sluh, što govori o njegovoj ozbiljnosti i posvećenosti Volverinu, a prema Vergu (The Verg) njihov plan nije da naprave samo jedan uređaj, već više modela različitih dimenzija i verovatno s različitim mogućnostima. Prve verzije uređaja za supersluh bile su prilično velike pa su pokrivale celo uvo, a razlog za to su brojni mikrofoni koje je potrebno ugraditi u njega. Ipak, novije su verzije manjih dimenzija pa se čini idealnim ako bi njihovi inženjeri i dizajneri uspeli svu tu tehnologiju i brojne mikrofone da implementiraju u uređaj veličine slušalica.

Naravno, kao i sa svim tzv. moonshot projektima, pitanje je hoćemo li jednog dana videti gotov proizvod namenjen komercijalnoj upotrebi koji bi mogao uveliko da pomogne ljudima s problemima sa sluhom, ali i koji bi mogao poboljšati sluh i promeniti način na koji čujemo ili će, kako je to bilo s mnogim projektima, na kraju od njega odustati.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar