Ilustracija: Shutterstock

Hakeri u pustinji u jugozapadnom regionu SAD poslali su salvu sajber napada na satelit američki vlade u petak — i to je upravo ono što je Pentagon želeo da se desi.

Američka vlada nada se da će im ovaj napor, prvi pokušaj da hakeri dođu pod kontrolu satelita koji kruži u orbiti, pomoći da izgrade sigurnije svemirske sisteme i identifikuju bezbednosne nedostatke koje bi Кina ili drugi protivnici mogli da iskoriste, piše Politico.

Pet timova hakera takmiči se na konferenciji o sajber bezbednosti DEF CON u Las Vegasu, pokušavajući da preuzmu kontrolu nad satelitom Space Force Moonlighter, koji se trenutno okreće u orbiti Zemlje.

Foto: Shutterstock/Axel Monse

Pored pokušaja da se ifiltriraju i naprave vezu za prenos podataka sa satelitom, hakeri takođe pokušavaju da zadrže neprijateljske timove podalje od sopstvenog sistema.

Satelit se kreće oko Zemlje brzinom od oko pet milja u sekundi, reklo je novinarima u petak osoblje Vazduhoplovnih i svemirskih snaga.

Tim koji bude najuspešniji, dobiće 50.000 dolara.

Prve poene je u petak osvojio tim „Poljska može u svemir“. Pobednički tim biće proglašen ove nedelje.

Pročitajte još

Iako ovaj događaj deluje zabavan, on je odgovor na rastuću zabrinutost Amerike da će njeni neprijatelji uspeti da hakuju njene sisteme odbrane.

Кina razvija sisteme da „odbije, eksploatiše i otme“ neprijateljske satelite, navedeno je u jednom od poverljivih obaveštajnih izveštaja koji su ovog proleća procureli i koje je objavio Fajnenšel tajms.

Rusija takođe usavršava svoje sposobnosti za hakovanje satelita u Ukrajini. Neposredno nakon što je Кremlj započeo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, infiltrirao se u satelitsku mrežu američke telekomunikacione kompanije Viasat.

Hakerima je trebalo oko 45 minuta da ubace malver koji je izbacio do 45.000 modema van mreže, prema analizi Viasata i rukovodstva NSA, rečeno je na ovonedeljnoj konferenciji o sajber bezbednosti u Vegasu.

BONUS VIDEO: