Foto: Shutterstock

NASA je uspešno sudarila "DART" letelicu sa asteroidom "Dimorfos".

Opservatorije širom sveta aktivno posmatraju da li je sudar uspeo da promeni kretanje asteroida, uključujući Nasine svemirske teleskope „Džejms Veb“ i „Habl“.

Ukoliko se ispostavi da jeste, to će biti prvi put da je čovečanstvo uspešno pomerilo putanju nekog nebeskog tela.

NASA kaže da je ovim sudarom počela nova era za čovečanstvo.

„Počela je nova era za čovečanstvo. Era u kojoj imamo sposobnost da se zaštitimo od nečega poput udara asteroida u našu planetu. Kakva neverovatna stvar. To nikada ranije nije bilo moguće“, navodi NASA.

DART je NASA-ina svemirska letelica predviđena za test dvostrukog preusmeravanja asteroida. Osmišljena je tako da udari asteroid kao test otklanjanja opasnosti po planetu Zemlju.

Demonstracija skretanja asteroida u orbiti je ključni test koji NASA i druge agencije žele da izvrše pre nego što se stvori bilo kakva stvarna potreba i opasnost po Zemlju, prenosi Danas.

DART misija je NASA-ina demonstracija kinetičke tehnologije udarca, koja utiče na asteroid da bi prilagodio njegovu brzinu i putanju.

Pročitajte još

Letelica je lansirana raketom „SpaceKs Falcon 9“ iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji.

Lansiranje se desilo 23. novembra 2021. godine, a predviđeno je da se sudar sa asteroidom dogodi noćas nešto nakon jedan sat ujutru po nešem vremenu.

NASA-in test dvostrukog preusmeravanja asteroida (DART) ima jedan jedini instrument „Asteroid Camera“ koji služi za optičku navigaciju, poznat i kao DRACO kamera.

DRACO služi kao oko svemirske letelice i vodiće DART do konačnog odredišta: udara sa asteroidom Dimorfos.

Preko DRACO kamere koja šalje jednu sliku u sekundi na Zemlju, moći ćete uživo da gledate sudar sa asterodiom.

U satima pre udara, ekran će izgledati uglavnom crn, sa jednom tačkom svetlosti.

Ta tačka je binarni asteroidni sistem Didimos koji se sastoji od većeg asteroida po imenu Didimos i manjeg asteroida koji kruži oko njega pod nazivom Dimorfos.

Kada se asteroida Dimorphos bude približio, tačka svetlosti će postati veća i na kraju će biti vidljivi detaljni asteroidi.

Nešto nakon jedan sat posle ponoći DAET bi trebalo da se namerno sruši na asteroid Dimorfos.

Ovaj događaj će biti odložen zbog vremena potrebnog da slike stignu na Zemlju, plus dodatnog vremena za slanje slika na različite platforme.

Nakon udara, slika će postati crna – zbog gubitka signala.

Posle otprilike dva minuta, ovaj prenos će se pretvoriti u reprizu – prikazujući poslednje trenutke koji su doveli do udara.

BONUS VIDEO: Fenomen prirode – „Mesečeva dolina“ na Zemlji