Foto: Shutterstock

Malo je mesta na svetu tako izolovanih kao što je ostrvo Trindade u južnom delu Atlantskog okeana.

Geološkinja i profesorka na Univerzitetu u južnom Brazilu Fernanda Avelar Santos bila je zaprepašćena kada je pronašla uznemirujući znak na inače netaknutom vulkanskom ostrvu.

Fernanda je 2019. prvi put posetila ostrvo kako bi istražila tlo za svoj doktorski rad na temu klizišta, erozija i drugih geoloških katastrofa.

Dok je radila u blizini zaštićenog prirodnog rezervata poznatog kao Plaža kornjača, najvećeg područja za razmnožavanje ugrožene zelene kornjače na svetu, naišla je na neobične plavo-zelene stene.

Kada je završila svoju dvomesečnu ekspediciju, deo stena je ponela sa sobom u laboratoriju.

Pročitajte još

Ona i njen tim su kroz analizu otkrili novu vrstu geološke formacije koja je nastala spajanjem materijala i procesa koje je Zemlja milijardama godina koristila za stvaranje stena, ali ovog puta sa potpuno neočekivanim sastojkom – plastičnim otpadom.

Glavni sastojak kamenja koje je otkrila bili su ostaci ribarskih mreža, a okeanske struje su nenele i obilje flaša, kućnog otpada i drugog plastičnog smeća iz celog sveta.

Užasavajuće otkriće

„Ostrvo je čudesno. Zato je bilo užasavajuće pronaći ovako nešto – i to na jednoj od ekološki najvažnijih plaža“, istakla je Santos.

Ona opisuje da je Trindade „poput raja“. Predivno tropsko ostrvo čija izolovanost ga čini savršenim utočištem za mnoge ugrožene životinjske vrste – morske ptice, endemske ribe, gotovo izumrle rakove, zelenu kornjaču…

Ona se potom vratila na ostrvo krajem prošle godine kako bi prikupila više primeraka i dublje istražila fenomen.

Foto: Rodrigo FONSECA / AFP / Profimedia

„Zaključili smo da ljudska bića sada deluju kao geološki faktori mnogo više nego ranije i utiču na procese koji su pre bili potpuno prirodni, poput stvaranja stena“, rekla je Avelar Santos za AFP.

Ona objašnjava da se to uklapa u ideju antropocena, o čemu naučnici u poslednje vreme mnogo govore, geološkoj eri u kojoj ljudska bića utiču na prirodne procese na planeti.

Ne propustite

U nastavku istraživanja otkrila je da slične plastične formacije jesu otkrivene i na drugim mestima, poput Havaja, Britanije, Italije i Japana, ali je razlika je u tome što je Trindade najizolovanije ostrvo na koje je plastika dospela i što, za razliku od ostalih mesta, praktično nema stanovnika, osim 32 pripadnika brazilske mornarice u privremenom smeštaju.

Naučnici upozoravaju da stene formirane na ovaj način ispuštaju mikroplastiku u životnu sredinu i mogu dodatno zagaditi prehrambeni lanac.

Mikroplastika se nalazi u vodi za piće, a otkrivena je i u ljudskim plućima, venama i placenti. Najveći problem u svemu tome je što naučnici još uvek nisu sigurni kakve to posledice dugoročno može imati na zdravlje ljudi.

Foto: Fernanda AVELAR / AFP / Profimedia

„Trindade je najnetaknutije mesto koje ja znam. Videti koliko je ostrvo ranjivo na plastiku koja zagađuje okeane pokazuje koliko je problem raširen u celom svetu“, zaključila je Santos.

***

BONUS VIDEO: Druga strana raja – ostrvo zatrpano plastičnim otpadom

(Nature Geoscience, Sajens Alert)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar