Foto: AFP PHOTO/NASA/HANDOUT

Antarktičko ledeno telo nazvano "Glečer sudnjeg dana" moglo bi da se otopi daleko brže nego što se ranije očekivalo i tek se "noktima" drži za puno veću ledenu ploču, pokazalo je novo naučno istraživanje.

Otapanje glečera „Thwaites“, čija je površina otprilike jednaka veličini Floride, moglo bi da podigne nivo mora za do dva metra, upozoravaju naučnici. Upravo to, kao i činjenica da deluje kao tampon između mora koje se zagreva i mnogo veće ledene ploče Zapadnog Antarktika, daje mu zloslutni nadimak, piše „Sajens Alrt„.

Pročitajte još

Međutim, nova studija koju je sproveo Univerzitet Južne Floride (USF), otkrilo je da se ledenjak Thwaites topio mnogo brže u prošlim vekovima nego što je primećeno poslednjih godina, što znači da bi se sličan ubrzani tempo povlačenja mogao pokrenuti i u budućnosti, prenosi N1.

Naučnici su do podataka došli koristeći podvodne dronove za mapiranje morskog dna ispod lednika. Grebeni koje su mapirali su “poput otiska stopala” koji pokazuje gde je prethodno bilo podnožje lednika, navodi se u saopštenju za javnost.

To pokazuje da se u nekom trenutku u poslednjih 200 godina Thwaites smanjivao dvostruko brže nego što je primećeno poslednjih godina, navodi se.

Velike promene u malim vremenskim razmacima

Thwaites se danas stvarno drži „noktima“ i trebalo bi da očekujemo ​​velike promene u malim vremenskim razdobljima u budućnosti, čak i na godišnjem nivou, kad se lednik povuče iza plitkog grebena u svojem koritu, rekao je dr Robert Larter, morski geofizičar iz British Antarctic Surveyja, ujedno i autor studije.

Topljenje glecera Antarktik glecer
Topljenje glečera na Antarktiku Foto:BETAPHOTO/Ian Joughin via AP

Samo mali udarac Thwaitesu mogao bi dovesti do velikog odgovora, napominje Alaster Grejem, morski geofizičar USF-a koji je vodio studiju.

Thwaitesova brzina topljenja prethodno je mapirana pomoću satelitskih slika. Godine 2020. studija tih slika otkrila je da se Thwaites i njegov susedni lednik Pine Island raspadaju brže nego što se verovalo.

Thwaites je delimično zaštićen ledenim grebenom za koji su naučnici videli da brzo propada. U decembru prošle godine naučnici su predvideli da je ta polica na putu da se otopi u roku od pet godina.

***

BONUS VIDEO: Jeloustoun – smrtonosni biser prirode koji preti da planetu uvede u novo ledeno doba

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News