Žene imaju duplo veću šansu da ostanu zarobljene u vozilu nakon udesa

Auto 21. maj. 202211:48
Podeli:
saobraćajna nesreća, udes
Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje pokazalo je da žene imaju potpuno drugačije povrede od muškaraca kada učestvuju u saobraćajnoj nesreći, ali i da je dva puta veća šansa da ostanu zarobljene u vozilu.

Prva velika studija o različitim ishodima saobraćajnih udesa za muškarce i žene objavljena je u Velikoj Britaniji, a rezultati bi trebali da pomognu proizvođačima da unaprede dizajn i bezbednosne funkcije automobila kako bi se smanjila mogućnost povreda oba pola.

Iako su muškarci češće učestvovali u ozbiljnim nesrećama i primljeni u bolnicu, 16% žena je bilo zarobljeno u olupini, što je znatno više od 9% muškaraca. Žene su više zadobile povrede kuka i kičme, dok su muškarci imali više povreda glave, lica, grudi i udova.

Autori ovog istraživanja kao uzroke identifikuju razlike u stilu vožnje i telesnoj građi, jer žene sede bliže upravljaču dok muškarci sede dalje na vozačevom sedištu. Ulogu su imale i razlike u obliku tela.

„Na primer, žene imaju mnogo veći broj povreda karlice, a znatno je teže izaći iz automobila ukoliko ste polomili karlicu“, izjavila je doktorka Lauren Weeks, koja je učestvovala u ovom istraživanju.

Pored toga, objavljen je i poziv da se prilikom testiranja bezbednosti vozila koriste lutke koje imaju biološke karakteristike žena, a ne samo prosečnog muškarca kakav je sada slučaj. Kako piše Revija HAK, za istraživanje su korišćeni podaci 70.027 pacijenata koji su primljeni u bolnice nakon saobraćajnih nesreća između januara 2012. i decembra 2019.

Bonus video: Za sve vas koji niste bili na sajmu automobila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar