Najstariji automobilski klub na svetu i dalje ne prima žene

Auto 21. dec. 202112:04
Podeli:
francuska, auto klub
Foto: Shutterstock/LCO Photography

Automobile Club de France koji je nastao davne 1896. godine sa sedištem na trgu Konkord u Parizu, i dalje se vodi principima iz 19. veka zbog kojih su se našli na udaru javnosti.

Louis Desanges, predsednik 126 godina starog udruženja Automobile Club de France, našao se u problemu još 2019.

Carlos Ghosn je tada podneo ostavku na mestu izvršnog direktora Renaulta nakon njegovog hapšenja u Tokiju, a nakon toga je tu poziciju preuzela Clotilde Delbos kao v.d. direktor. Automobile Club de France je tradicionalno produžavao počasno članstvo šefovima francuskih automobilskih kompanija, ali ovaj put nije mogao jer L’Auto ne prima žene među članove. „Mogli smo da joj damo karticu koja joj daje ista prava kao i supruzi jednog člana, ali čak i to bi presedan jer do sada nismo imali takvu situaciju“, izjavio je Desanges.

Srećom po njega i instituciju koja je najstarija ovog tipa na svetu, Delbos nije dugo ostala na čelu Renaulta jer je njeno mesto preuzeo Luca de Meo, koji će dobiti svoju člansku karticu. I dok L’Auto nije jedini isključivo muški klub na svetu, ipak je među retkima u industriji gde su na mnogim rukovodećim pozicijama upravo žene.

francuska, auto klub
Foto: Shutterstock/Ale Grutta foto

Delbos, koja nije htela da komentariše ovaj klub, sada je zamenik izvršnog direktora Renaulta. Kod rivalskog brenda Stellantis, žene su na čelu čak tri brenda: Peugeota, DS-a i Chryslera. Proizvođač guma Michelin ima četiri žene među 11 članova izvršnog odbora, a u SAD Mary Barra je na čelu General Motorsa.

„Postojanje ovakvog kluba, koji je i dalje zaostao u 19. veku, ponižava sve pokušaje automobilske industrije da se više otvori za žene“, izjavila je Elisabeth Young, koja je radila u automobilskom sektoru tri decenije i koja je osnivač i predsednik udruženja „Žene i vozila u Evropi“.

Louis Desanges ipak ne odustaje od tradicije. „Ovo se neće promeniti dok sam ja predsednik“, rekao je ovaj 74-godišnjak. „Osećam da tri četvrtine od naših oko 2.000 članova ne žele ovu promenu, a ja sam previše demokratski nastrojen da bih nametao nešto što oni ne žele. Imamo druge prilike da upoznamo žene u Parizu.“

Bonus video: Vozili smo novu Opel Mokku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar