Foto: Promo/Mercedes

U ovom trenutku mnogi proizvođači automobila moraju da naprave kompromis zbog globalnog nedostatka poluprovodnika. Kao rezultat toga, nedovršeni automobili silaze sa montažne trake.

Nedostatak mikročipova na tržištu već neko vreme muči automobilsku industriju, a povećana potražnja je problem o kojem smo već pisali. Međutim, brojni automobilski giganti rešili su da ublaže ovu krizu tako što će koristiti manje mikročipova u jednom vozilu. Vozila Audija, Daimlera i Porschea, trenutno napuštaju proizvodnu traku nedovršena.

Tako se događa da neki proizvođači objašnjavaju svojim kupcima da ne mogu da isporuče automobil koji su naručili. Kako ne bi morali više da čekaju na novi automobil, pojedini kupci su spremni da privremeno smanje očekivanja i opremu.

Kako piše HAK Revija, kupci Mercedesa, na primer, voze bez elektronskog podešavanja stuba upravljača, rezervnog ključa (automobili se ponekad isporučuju samo s jednim ključem) kao i funkcije proširene stvarnosti na modernom navigacionom uređaju, koji projektuje podatke o smeru kretanja na vetrobransko staklo. Proizvođači tvrde da nedostatak ovih funkcija ne utiče na sigurnost. Kako bi se lakše nadogradila oprema koja nedostaje, cele upravljačke jedinice su izostavljene pri konstruisanju automobila i zamenjene takozvanim lažnim komponentama.

Kasnije, kada se nedostatak poluprovodnika otkloni, svi potrebni elementi biće instalirani prilikom posete ovlašćenom servisu. Do tada, kupci novih automobila moraju biti strpljivi, ili da se odmah odluče za drugu konfiguraciju. Način na koji će proizvođači automobila nadoknaditi svojim kupcima neugodnosti biće regulisan pojedinačno i razjašnjen sa zastupnicima i prodajnim salonima.

Bonus video: Izgled unutrašnjosti Mercedes-Benza SL

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram