Foto: Promo

Gledate u hiperautomobil koji će pomeriti granice, bilo da govorimo o dizajnu, ubrzanju od 2,2 sekunde do 100 km/h ili tehnologiji pogona na hidrogen koja omogućava najveći domet zabeležen do sad – model “hyperion XP-1” sa jednim rezervoarom može da pređe 1.600 km.

Američka kompanija Hyperion već duži niz godina radi na svom hiperautomobilu koji će kao pogon koristiti hidrogen. Sada su otkriveni i detalji ovog supersportiste koji su raspametili automobilsku javnost.

Model “hyperion XP-1” ulazi u proizvodnju 2022. godine sa ograničenom serijom od 300 primeraka. Imaće karbonsko-titanijumsku šasiju, pogon na svim točkovima, trostepeni menjač i ultra-kondenzator za gorive ćelije.

Foto: Promo

Karoserija će imati aktivne aero-elemente koji će vršiti ulogu solarnih panela, a pozadi dve upadljive cevi izduvnog sistema, poput raketa iz kojih izlazi vodena para.

Vrata se otvaraju na gore, a unutra je sve u stilu sportskih automobila budućnosti. Zakrivljeni ekrani imaće ukupno 98 inča, a jedan od načina komandovanja biće i gestikulacijom.

Foto: Promo

Pročitajte još:

Sve ovo omogućava neverovatne performanse hiperautomobila kome će do “stotke” trebati samo 2,2 sekunde, a najveća brzina iznosiće 356 km/h.

Ipak, ono što će “hyperion XP-1” najviše isticati jeste neverovatan domet – ovaj automobil će sa jednim rezervoarom moći da pređe oko 1.600 km. Samim tim, potreba za hidrogenskim stanicama za punjenje je manja, ali će Hyperion kompanija svakako izgraditi svoju mrežu punionica za vozila na hidrogen, nešto slično Teslinim superpunjačima za električna vozila.

Foto: Promo

Prednosti vožnje na hidrogen su vrlo brza dopuna rezervoara, gotovo nepresušan izvor, i nešto što je važno za performanse hiperautomobila – hidrogen omogućava sve benefite vožnje na struju, samo sa mnogo manjom masom.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram