Urus je postao najbrži Lamborghini – ali po prodaji

Auto 24. jul. 202110:12
Podeli:
Foto: Promo/Lamborghini

Iako je po svojoj prirodi SUV, i Urus je u jednoj kategoriji najbrži Lamborghini ikada. Italijanski proizvođač superautomobila objavio je kako je proizveo 15-hiljaditi primerak, što ga čini najbrže prodavanim modelom italijanske kompanije ikada.

Kada je predstavljen pre tri godine, gotovo je udvostručio ukupnu prodaju Lamborghinija, i to je trajalo punih godinu dana.

Kasnije, u 2020. godini Urus je bio odgovoran za 59 posto svih prodatih Lamborghinija, a sa više od 1300 prodatih primeraka u 2021., koja još nije ni blizu kraja, Urus je nastavio sa uspešnom prodajom.

Ove godine Lamborghini već ima najbolje brojke po prodaji ikada, jer je u prvom tromesečju zabeležen rast prodaje od čak 25%, što se može opisati velikim apetitom za trošenjem nakon zatvaranja prošle godine. Lamborghini je saopštio da je već rasprodao veći deo proizvodnih kapaciteta za ovu godinu.

Foto: Promo/Lamborghini

Kako piše Auto Klub, ovaj model se temelji se na istoj platformi kao i Porsche Cayenne. Lamborghini Urus koristi 4,0-litarski turbo V8 koji proizvodi 650 KS i 850 Nm obrtnog momenta. Na putu do maksimalne brzine od 305 km/h stotku hvata za 3,6 sekundi.

Foto: Promo/Lamborghini

Uz to, Urus je i najbrže vozilo na ledu, jer je postigao 298 km/h na zaleđenoj površini Bajkalskog jezera u Rusiji. Proslavljajući brojku od 15.000 prodatih primeraka, Lamborghini je objavio i detalje o jubilarnom modelu. Ovaj Urus biće završen u posebnoj novoj nijansi “Grigio Keres Matt“ sa detaljima “Verde Scandala“, dok će unutrašnjost biti kombinovana između “Nero Ade“ i “Verde Scandal“ nijanse.

Bonus video: Novi BMW Serije 2 Coupe u akciji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar