U svetu prodaja električnih automobila cveta, a kod nas?

Auto 28. maj. 202214:58
Podeli:
kablovi za punjenje, električni automobili
Foto: Shutterstock

I dok je u Srbiji tokom cele prošle godine prodato 113 potpuno električnih automobila, u svetu vlada jedna potpuno drugačija struja.

Prodaja električnih automobila (ali uključujući i plug-in hibride) postavila je novi rekord 2021. godini sa 6,6 miliona prodatih vozila, što znači da je svake nedelje prodato više automobila nego u celoj 2012. godini, stoji u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Taj trend nastavio je da jača i u 2022. godini sa dva miliona prodatih električnih automobila širom sveta u prvom kvartalu ove godine, što je za tri četvrtine više u odnosu na isti period godinu dana ranije.

U Kini se prodaja električnih automobila skoro utrostručila u 2021. godini na 3,3 miliona, što čini oko polovinu ukupne globalne prodaje. Kineski električni automobili su obično manji nego na drugim tržištima, dok je srednja cena električnog automobila u Kini bila samo 10 odsto viša od cene konvencionalne ponude, u poređenju sa 45 do 50 odsto na drugim velikim tržištima.

Nasuprot tome, prodaja električnih automobila zaostaje u većini zemalja u razvoju i tamo gde je dostupno samo nekoliko modela koje prosečan potrošač ne može da priušti, piše Energetski portal.

Šta su najveći problemi u Srbiji po ovom pitanju, pročitajte ovde.

Bonus video: Za sve vas koji niste bili na sajmu automobila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar