najprodavaniji automobili
Foto: Promo

Prodajni rezultati na evropskom automobilskom tržištu za prošli mesec dokazuju da se Stari kontinet okrenuo ka električnim automobilima, jer je Tesla Model 3 postao najprodavaniji model u Evropi.

Sa 24.591 registrovanim primerkom u septembru, Model 3 je zabeležio rast u odnosu na isti period prošle godine od čak 58 procenata.

Drugi najprodavaniji automobil u Evropi je Renault Clio, a prema izveštaju JATO Dynamicsa njega prate Dacia Sandero i Volkswagen Golf. Ovi rezultati možda jesu iznenađenje, ali su i jasan pokazatelj da automobilska industrija ubrzava prelazak sa motora SUS na električni pogon. Vlade nude ozbiljne subvencije kako bi ubrzale ovu tranziciju, a potpuno električni i plug-in hibridni modeli su činili 23% svih prodatih automobila u septembru, što je skoro duplo više nego u istom mesecu 2020.

Foto: JATO Dynamics

Ipak, prelazak na električni pogon usporava nedostatak poluprovodnika koji negativno utiče na celokupno svetsko tržište automobila, jer su pojedini proizvođači čak i obustavili proizvodnju i poslali radnike kućama. Isporuke kupcima zbog istog problema značajno kasne, a ukupan broj registracija tokom prošlog meseca je manji za četvrtinu u odnosu na septembar 2020.

Bonus video: Koji vozači će morati dva puta da plate tehnički pregled?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)