Otkriveno koliko košta zamena baterije na Teslinom Modelu 3

Auto 27. jan. 202114:45 > 14:48
Podeli:
Foto: Tesla

Kad je reč o zameni baterije na električnim automobilima, to predstavlja potencijalno ogroman trošak za vlasnike ovakvih vozila.

Jedan od najvećih strahova koje vlasnici električnih automobila imaju jeste koliko košta nova baterija koja ih napaja. Kod klasičnih vozila sa konvencionalnim motorima, kad govorimo o bateriji, zapravo mislimo na akumulator, koji i kad se potroši, menja se relativno jednostavno i brzo, uz ne preterano veliki trošak.

Ali, kod električnih vozila, njihova najskuplja komponenta upravo je sama velika baterija. Dok proizvođači e-automobila nude velikodušne garancije na svoje proizvode kako bi pomogli u olakšavanju tog straha, cena zamene baterije na tim vozilima van garantnog roka vrlo brzo prerasta u noćnu moru.

Konkretno, zamenska baterija za Teslin Model 3 košta 16.000 dolara, piše Current Automotive, pozivajući se na račun iz Tesle koji su objavili.

Naglašavaju da za većinu električnih vozila garancija na bateriju traje najmanje osam godina ili 160.000 prijeđenih kilometara, ali isto tako bateriji se može desiti mnogo toga što ne spada pod garanciju. Garancije pokrivaju fabričke greške ili mane, ali ne i štetu koju vlasnik vozila možda može da napravi na bateriji, svesno ili nesvesno.

Račun na koji se Current Automotive poziva vezan je za Model 3 koji je udario podvozjem u veliki kamen. S obzirom na to da se baterija Teslinih vozila nalazi u podu vozila, udarac ju je oštetio i baterija više nije radila. Taj automobil je po dolasku u Teslin servis bio takoreći mrtav, a udar kamena okarakterisao se kao oštećenje uzrokovano „ostalim spoljnim silama“ i ne spada pod garanciju.

Tesline automobilske baterije zapravo nisu samo jedna velika ćelija, već se sastoje od više modula od kojih svaki u sebi ima stotine baterijskih ćelija. Ako jedan modul zakaže, on može da prouzrokuje da i ostali moduli zakažu.

Pomalo je bizarno što Tesla, recimo, pod garanciju računa požar na bateriji, čak ako je uzrokovan greškom korisnika, ali vlasniku Modela 3, koji je dobio račun od 16.000 dolara za zamensku bateriju udar u kamen nije uzrokovao požar na bateriji, što bi spadalo pod garanciju.

Foto:Orange County Sheriff’s Department/National Transportation Safety Board via AP

Jedino rešenje za ove situacije jeste polisa osiguranja za vozilo, koja bi barem pokrila većinu troška.

 

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar