Foto:Škoda

Škoda je prekinula proizvodnju u sve tri fabrike u Češkoj zbog nedostatka mikročipova i ostalih automobilskih delova.

Ostavili su samo jednu proizvodnu liniju, a zaposleni su poslati kući i primaće 80% svojih prosečnih plata.

Prekid rada u Škodi je pokazatelj teškoća u automobilskoj industriji koja se sve više produbljuje, a u češkoj kompaniji procenjuju da će se snabdevanje normalizovati polovinom 2022, piše N1.

Na našem portalu smo nedavno najavili da će najveći češki izvoznik najverovatnije prekinuti proizvodnju, jer već imaju desetine hiljada automobila koji su sišli sa proizvodnih traka, ali čekaju mikročipove kako bi bili kompletni.

Foto:Škoda/Mladá Boleslav

Prema rečima dilera, za nove automobile se čeka i po nekoliko meseci. Ideja češke kompanije jeste da prvo kompletiraju automobile koji stoje parkirani ispred fabrike, pa nema potrebe da više pokreću proizvodne linije.

Pored Škode, probleme ima i Toyota koja je smanjila proizvodnju u njihovoj češkoj fabrici u gradu Kolin. Slična situacija je i u Mađarskoj, gde Mercedes i Suzuki imaju svoja postrojenja koja trenutno rade sa smanjenim kapacitetom. Na listi su još brojni automobilski giganti koji su morali značajno da redukuju proizvodnju.

Nestašica čipova u potpunosti je poremetila automobilsko tržište, a Škoda očekuje da se situacija vrati u normalu tokom druge polovine sledeće godine. Sa druge strane, analitičari iz Kine smatraju da će ova kriza potrajati još dve do tri godine.

Kakva je situacija u Srbiji i koliko se zbog ove krize čeka na ispruku novih automobila pročitajte ovde.

Bonus video: Festival uništavanja automobila u Engleskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare