sony playstation, mikročip, poluprovodnik
Foto: Shutterstock

Tačan odgovor na pitanje kada će se završiti kriza sa nestašicom čipova i globalnim lancem nabavke trenutno nam niko ne može dati i sve što nam preostaje jeste da pratimo komentare stručnjaka i analitičara. Većina njih slaže se kako problem sa nestašicom čipova neće nestati tako brzo i mogao bi se da se produži ne samo na 2022. godinu, već i duže.

U razgovoru za CNBC svoje razmišljanje o stanju na ovom tržištu dao je i predsednik kineske kompanije Hisense Jia Shaoqian. Kao i deo drugih analitičara, ni on nije previše optimističan oko normalizacije stanja na tržištu čipova.

Smatra da, ako se ne pojave neki novi i neočekivani problemi, ponuda i potražnja na tržištu čipova trebala bi da se stabilizuje tek tokom sledeće dve ili tri godine.

Kako piše zimo.dnevnik.hr, razlog nestašice jeste povećanje potražnje za potrošačkom elektronikom koja je uzrokovana pandemijom, ali i trgovinski rat između Kine i SAD-a zbog kojeg su kompanije krenule sa gomilanjem zaliha čipova.

Nestašica se osetila na brojnim tržištima i zahvatila je čak i najveće kompanije poput Apple-a koji će takođe smanjiti planiranu proizvodnju iPhonea 13.

sony playstation, mikročip, poluprovodnik
Foto: Shutterstock

Najteža situacija ipak je u automobilskoj industriji. Moderni automobili trebaju sve više čipova kojih nema dovoljno pa su brojne kompanije privremeno pauzirale svoje pogone i čekaju bolje dane. U nekim slučajevima sastavljeni su svi delovi automobila, osim potrebnih čipova, pa su parkinzi ispred nekih fabrika puni takvih vozila koje je potrebno dovršiti.

sony playstation, mikročip, poluprovodnik
Foto: Shutterstock

Što se Hisense-a tiče, njihov šef kaže kako su i oni osetili udar krize, ali ne toliko kroz nestašicu čipova jer oni proizvode uređaje iz kategorije kućne elektronike koja ne zahteva kompleksne čipove, koliko kroz poskupljenje proizvodnje.

Bonus video: Leteći automobil u Slovačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare