Foto: Shutterstock

Predviđanja da će se tržište mikročipova stabilizovati nisu se ispostavila tačnim.

Kao i na brojnim drugim tržištima, tako je i na tržištu čipova došlo do velikih poremećaja zbog pandemije koronavirusa, odnosno svih popratnih situacija poput „lockdowna“, zatvaranja fabrika, naglog povećanja potražnje za određenim elektronskim uređajima, itd. Takva dosad nezabeležena nestašica čipova uticala je na brojne industrije, pa je bilo vrlo teško naći neke modele „gejming“ konzola, dok su kupci na automobile čekali (odnosno i dalje čekaju) oko godinu dana.

Foto: Shutterstock/MikeDotta

Proteklih nekoliko meseci deo analitičara i stručnjaka iz automobilske industrije komentarisao je da je najgore prošlo i da bi uskoro ponuda čipova mogla da prati njihovu potražnju. Ali, kako upozoravaju iz konsultantske kuće Horvath, zbog trenutne situacije koja uključuje geopolitičke napetosti, pogotovo one vezane uz rusko-ukrajinski rat, kao i dalje aktuelna ograničenja zbog koronavirusa u delu Azije, oporavak tržišta čipova mogao bi bitno da se produži, piše dnevnik.hr.

Faktor koji znatno utiče na brzinu oporavka specifičnost je same industrije. Za proizvodnju čipova koristi se izuzetno složena tehnologija, a slobodni kapaciteti koji mogu vrlo brzo da povećaju proizvodnju gotovo i da ne postoje, što samu proizvodnju poluprovodnika čini relativno nefleksibilnom. Faza uvođenja novih proizvoda, promena dizajna i povećanje postojećih proizvodnih linija ponekad traju i do godinu dana, a svaka, pa čak i mala promena u takvim visokospecijalizovanim proizvodnim procesima može značajno da utiče na učinak fabrika i vreme isporuke.

neon, mikročip
Foto: Shutterstock

Iz Horvatha tako očekuju da će se za većinu industrija ta nestašica završiti tek tokom prvog kvartala 2024. godine. Globalna industrija poluprovodnika još uvek pokušava da uhvati korak sa zaostacima i narudžbinama, što je rezultiralo povećanjem cena na tržištu, kao i sporijim isporukama proizvoda u mnogim sektorima. Iako predviđamo da će se uravnotežiti globalna ponuda i potražnje u prvom kvartalu 2024, u slučaju dodatnih negativnih pojava oporavak se može pomeriti za još šest do devet meseci. U svakom slučaju, na pad potražnje za mikročipovima ne treba računati, rekao je Robert Ćuzela-Piljac iz konsultantske kuće Horvath.

Predviđanja do kraja decenije za ovu industriju vrlo su velika, te bi do 2030. tržište poluprovodnika trebalo da probije granicu od milijardu dolara, najviše podstaknuto porastom e-mobilnosti, interneta stvari (IoT), zatim tehnologije namenjene smanjenju posledica klimatskih promena, postizanju CO2 neutralnosti, kao i napretkom u potrošačkoj elektronici.

Bonus video: Vozili smo novi Nissan X-Trail sa vrlo neobičnim pogonom