Foto: Art Konovalov/Shutterstock

Moskvič je pokrenut davne 1947. godine, ali se tokom vremena pokazao nekonkurentnim, pa je 1998. ova marka ugašena. Ipak, usled aktuelne situacije u automobilskoj industriji i povlačenju brojnih kompanija iz Rusije, ova zemlja je rešila da ponovo započne proizvodnju zaboravljenog Moskviča, a u tekstu saznajte na čijoj osnovi će biti i kako će izgledati.

Rusija je to dugo najavljivala, a sad je napokon i pokrenula proizvodnju zaboravljene marke automobila – Moskvič.

Ovde se ne radi ni o kakvom brzom razvoju, jer Rusi su jednostavno preuzeli kineski automobil i sad ga sklapaju u bivšoj Renault fabrici u okolini Moskve. Novi Moskvič-3 biće kopija malog kineskog krosovera JAC S4.

U Rusiji će se automobil u proizvoditi s benzinskim motorom od 150 KS, javlja agencija Interfax, a prenosi revija HAK.

Električna verzija takođe bi trebalo da stigne do kraja godine. Prema pisanju agencije, potpredsednik vlade Denis Manturov i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin bili su u sredu na ponovnom otvaranju fabrike.

Rusko Ministarstvo industrije objavilo je da je proizvodnja Moskviča osigurala oko 40.000 radnih mesta u Rusiji. Od maja do oktobra prodaja novih automobila u Rusiji pala je 60% na godišnjem nivou posle odlaska zapadnih proizvođača. Koliko Moskviča će se mesečno proizvoditi, to još niko ne zna…

Bonus video: Vozili smo jedan od najpovoljnijih krosovera u Srbiji – Hyundai Venue

Komentari

Svi komentari (5)