Foto:Škoda

Češka kompanija nastavila je sa proizvodnjom automobila juče, i to nakon dvonedeljne pauze zbog nestašice poluprovodnika koja negativno utiče na celu automobilsku industriju.

Nakon što je Škoda 7. oktobra najavila da će značajno smanjiti ili čak zaustaviti proizvodnju, fabrike su 18. oktobra zatvorene, a radnici poslati kući. Neizvesnost oko isporuke mikročipova dovela je do toga da se čak razmatralo da proizvodnja bude obustavljena do kraja godine.

Međutim, svega dve nedelje kasnije, češka kompanija je ponovo pokrenula svoje proizvodne linije. „Mogu da potvrdim da je sinoć na većini proizvodnih linija nastavljen rad nakon dvonedeljne pauze, počevši od noćne smene koja kreće od 22 časa“, izjavila je portparolka Škode Kamila Biddle. Asocijacija češke automobilske industrije saopštila je da će proizvođači automobila u ovoj zemlji isporučiti milion automobila manje ove godine nego što je očekivano, i da će nestašica mikročipova smanjiti prihode automobilskog sektora za oko 9 milijardi dolara.

Foto:Škoda

Pored Škode, Toyota i Hyundai takođe imaju fabrike automobila u Češkoj. Automobilska industrija je kičma ekonomije ove države, jer je čak 180.000 radnika zaposleno u ovom sektoru koji čini četvrtinu industrijske proizvodnje.

Bonus video: Koja su to kola bolja od „Moskviča“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)