Foto:Ivo Harcik/Škoda

Fabia karavan je uvek bila jedan od traženijih modela Škode na našem tržištu zbog obilja prostora i praktičnosti po niskoj ceni, ali je češka kompanija rešila da prestane sa proizvodnjom ove verzije.

Škoda Fabia četvrte generacije debitovala je ove godine, ali neće dobiti karavansku verziju iako su čelnici češke kompanije ranije najavljivali da će novi model biti dostupan i u nešto praktičnijem izdanju.

Zbog ubrzane elektrifikacije svoje game, Škoda je rešila da obustavi razvoj modela Fabia Combi koji je trebalo da stigne na tržište tokom 2023. Ova odluka je donešena u skladu sa Next Level strategijom ove kompanije, koja predviđa lansiranje tri potpuno nova električna modela do 2030.

Ovaj karavan je izbačen iz ponude kako bi Škoda lakše ostvarila zahteve Evropske unije povodom emisije štetnih gasova.

Foto:Ivo Harcik/Škoda

Kako piše Autocar, Škoda je najavila da će u budućnosti prestati sa proizvodnjom još nekoliko modela koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem, pre svega zbog sve oštrijih mera u Evropi (Euro 7), čije ispunjavanje znači ulaganje velikih količina novca.

Foto:Ivo Harcik/Škoda

Škoda Fabia Combi praktično i nema konkurenciju na tržištu, jer je Seat Ibiza ST već nekoliko godina u penziji, dok Dacia još nije predstavila MCV verziju novog Logana.

Foto:Ivo Harcik/Škoda

Combi verzija čini čak trećinu svih prodatih Fabija, a dobra vest za sve zainteresovane jeste da je ovaj karavan i dalje dostupan na tržištu, dok se lager ne rasproda. Početna cena za ovaj model u Srbiji iznosi 14.256 evra.

Bonus video: Prva vožnja nove generacije modela Nissan Qashqai

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare