Tri važna saveta za bolju vidljivost tokom vožnje

Saveti 03. okt 202110:32 > 26. nov 2021 11:35
Podeli:
Foto:shutterstock

Za dobru vidljivost u narednom periodu ispravna svetlosna signalizacija je od krucijalne važnosti, zatim brisači koji dobro brišu i čista stakla sa unutrašnje strane.

Svima je poznato da se tokom jeseni, usled padavina ili magle, uslovi vožnje menjaju. Posledice zbog slabije vidljivosti mogu da budu pogubne, zato je važno da kao prvo proverite sve uređaje za osvetljenje. Iz tog razloga dajemo vam savete kako da proverite svetla i pripremite svoj automobil za nove uslove.

Obavezno proveriti sve sijalice, naročito farova jer preko njih se obezbeđuje ujednačeno osvetljenje puta.

Foto:shutterstock

Obratite pažnju i na njihova stakla. Pukotine mogu trajno da oštete farove, kao i da loše utiču na pravilno raspoređivanje svetlosti na putu. Samim tim može da se dogodi da zaslepite vozače koji dolaze iz suprotnog smera.

Na dužim relacijama i po lošim vremenskim uslovima, trebalo bi da tokom pauza proveravate i po potrebi čistite farove i zadnja svetla.

Podesite snop svetala

Preporučujemo vam da podešavanje obave stručni ljudi na uređaju za merenje visine kako svetla ne bi bila postavljena isuviše visoko ili opet, prenisko. Ovo je od izuzetne važnosti jer i sami znate koliko mogu da smetaju loše podešena svetla koja bodu u oči, bilo kada nekom dolazite u susret ili vozite iza.

Foto:shutterstock

Odmastite stakla sa unutrašnje strane

Osim ispravne svetlosne signalizacije, za dobru vidljivost, bitna je i unutrašnja strana svih stakala koja mora biti čista.

Foto:shutterstock

Očistite umazana stakla sa unutrašnje strane da biste redukovali zaslepljivanje od vozila koja dolaze iz suprotnog smera jer kada su prljava dodatno pogoršavaju ovu neprijatnu situaciju.

Proverite metlice brisača

Bez dobrih brisača teško da možete da vidite normalno kada su napolju padavine. Zato je sada krajnje vreme da proverite da su metlice u dobrom stanju jer je poznato da tokom leta štetni Sunčevi zraci mogu da ih deformišu i oštete. Proverite da nisu ispucale, a ukoliko jesu obavezno ih zamenite novim.

Ovde pročitajte koji brisači su za preporuku.

Bonus video: Pazi s kim se kačiš u saobraćaju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram